Vem ska jag rösta på i valet?

Det är val om två veckor. Då borde partierna klargöra sina visioner och sina politiska frågor. Istället diskuteras huruvida vissa foton är lämpliga eller vem som kan tänka sig att samarbeta med vem. I övrigt så skriker man (framförallt från vänsterhåll): ”Där ser ni ju. SD är rasister.” Ungefär som om inte alla hört det innan. I den mån man lyckas leta sig till någon form av faktisk politik så handlar det mest om plånboksfrågor, samt i viss mån övriga budgetfrågor. Jag är inte särskilt intresserad av plånboksfrågor och jag tycker överbud i budgeten är rätt ointressanta då alla springer i samma riktning och det avgörande för vem som bjuder högst tycks handla om vem som är mest desperat.

Jag skulle vilja sätta fokus på några andra frågor. Några frågor som faktiskt kan få mig att gå och rösta även om jag länge tänkt bli soffliggare (bortsett från i landstingsvalet bara för att alliansen har misskött SLL så jävla grovt så de måste bort och då får Socialdemokraterna min röst).

Några områden som jag tycker är viktiga är:

Frihet

 1. Tro på människors fria vilja. Om någon säger att de gör något frivilligt ska lagen tro på det (tills motsatsen är bevisad). Lagar mot tiggeri, burka, sexköp eller liknande som kommer till för att skydda de som säger sig inte vilja ha skydd ska bort. Att tvinga någon att tigga, bära burka eller att sälja sex ska självklart fortsatt vara förbjudet.
 2. Tillåta människor att leva sina liv som de vill så länge de inte allvarligt skadar andra.
 3. Fri invandring för de som kan försörja sig själva.

Demokrati och likhet inför lagen

 1. Stopp för massövervakning. Endast dömda och misstänkta ska övervakas.
 2. Könsneutral lagstiftning på alla områden.
 3. Stopp för blocköverskridande överenskommelser som inte godkänns av en folkomröstning i viktiga frågor.
 4. Stopp för blockering (censur) av internet. Information måste få vara fri.

Stoppa slöseriet

 1. Sluta slösa skattepengar. Vuxnas fritidsintressen, genustrams, religion, politiska partier, pressen ska bekostas av de intresserade, inte av alla.
 2. Nedläggning av Landstingen.

Pragmatism

 1. Fri marknad OCH socialt ansvar jämfört med dagens skattefinansierad marknad istället för socialt ansvar.
 2. Sluta låtsas vi ska lägga ner kärnkraften och utveckla den istället.
 3. Kontanter ska vara godkända betalningsmedel hos alla butiker över en viss nivå.
 4. Avskaffa valtvånget. Låt våra barn få plats på närmaste dagis/skola etc men ha möjlighet att byta om det inte passar.

Observera att inget av ovanstående har direkt med skatter eller bidrag att göra. Det handlar om annat än att ”muta” väljare och mer om att ge oss rätten att leva våra egna liv som vi vill. Men också om rätten och möjligheten att påverka våra gemensamma angelägenheter.

Det här är bara några frågor där jag tycker det saknas vettiga alternativ i dagens politik. Så utifrån detta, vad borde jag rösta på och på vilket sätt tycker du det partiet passar ovanstående?

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: