Varning för Expedia

flygplan som funkar lika bra som ExpediaSvärmor ska komma till Sverige från Honduras och i god tid bokade jag en resa åt henne med Expedia. Bekräftelsen från dem visar att allt är korrekt. Ändå vägrar de henne kliva på planet och Expedia tycker inte de har något ansvar. Därför måste jag varna för att boka resor med Expedia. Synd för jag har gillat dem och under de senaste 6 månaderna har jag bokat resor för sexsiffrigt belopp hos dem. Pengar som jag framöver kommer att lägga hos seriösare aktörer.

Det som hände i korthet är att flygbolaget hävdar att ett av efternamnen står som förnamn och därför är biljetten ogiltig. Enligt Expedia har jag lagt in hennes efternamn i deras fält för “andra namn”. Jag är tveksam till att jag inte skulle ha vetat att det är svärmors efternamn efter att ha bokat flera resor åt henne tidigare etc. Men låt oss utgå från att det stämmer.

Första felet att mappa “andra namn” till förnamn.

Är det någon som vet vad ett “andra namn” är? Expedia anser att det är ett förnamn och har därför – utan att informera mig valt att flytta det till fältet för förnamn så istället för två förnamn och två efternamn så har det registrerats som tre förnamn och ett efternamn. Tittar man på svensk namnlag och funderar på om de med “andra namn” menar mellannamn så blir det direkt mer spännande. Mellannamn ska enligt skatteverket stå före efternamnet och vara typ ett första efternamn. Då man sorterar namn efter efternamnet så hamnar det i ordningen efter mellannamnet. Alltså kan man tänka sig att andra namn borde mappas mot efternamn och allt skulle ha varit korrekt.

Man kan också tänka sig att eftersom flygbolagen inte har varken “andra namn” eller mellannamn i sin databas så låter man bli att skicka den informationen. Då skulle det ha saknats ett namn på bekräftelsen och vi skulle ha kunnat rätta till det hela i god tid.

Vidare så kan man tycka att det är lämpligt att de upplyser om vart de skickar informationen, så att det av bekräftelsen framgår vad de anser är förnamn etc. Men istället tycker Expedia att man ska gå in på varje flygbolags hemsida och kontrollera de biljetter de ställer ut.

Andra felet, att inte ge komplett info på bekräftelsen.

På bekräftelsen står alla fyra namnen fullt korrekt i rad, förnamn först och efternamn sedan. Då alla fyra namnen är korrekt skrivna och i rätt ordning finns alltså ingen anledning för mig att granska det hela ytterligare.

Som jämförelse kan sägas att tex Amex resebyrå markerar skillnaden mellan förnamn och efternamn. Det tycker inte Expedia att de ska göra. Kanske för att en sån liten detalj inte ska spela någon roll, i alla fall inte för dem som anser att de har rätt att få fullt betalt utan att leverera någonting.

Tredje felet, att inte ha support när de säger att de ska ha det.

Jag fick höra om svärmors problem strax efter 18:00 svensk tid i fredags. Då ringer jag Expedia, som påstår sig ha support till 22:00 på vardagar. Men svararen upplyser mig om att de har stängt.

Då undrar jag för det första hur en internationell resebyrå kan ha supporten stängd när folk reser. De borde kunna ha joursupport i alla fall. Dessutom får de gärna ge korrekt information om när supporten är öppen. Hade de haft öppet som de påstår att de ska ha så hade vi fortfarande haft tid att justera biljetten innan planet gick. Men eftersom de tror att supporten bara handlar om att hjälpa folk att köpa och betala, inte att få levererad tjänst så skiter det i det.

Jag kan förresten tillägga att de inte ens klarar att få folk att handla av dem. Tidigare på dagen hade jag försökt boka flyg och hotell till London men lyckades inte få igenom beställningen – vilket jag nu är glad för. Det är första förlusten för tjuvarna på Expedia. De pengarna kommer nu att gå till en seriös resebyrå.

Fjärde felet, att konsekvenserna vida överstiger felet.

Tittar man på Expedias hemsida så står det. “Se till att namnet stämmer med resenärens pass eller körkort för att undvika förseningar.

Om de nu hade upplyst om hur de mappar mellannamn och dessutom markerat på bekräftelsen vad som är förnamn och efternamn så hade det kanske varit rimligt med en viss försening. Vad kan man tänka sig? Planet blir en kvart sent för de måste justera i gaten? Det kanske är rimligt. Eller till och med att man nekas kliva på och måste ta nästa plan. Nej, inte ens det tycker jag är rimligt men ok, låt oss säga att det skulle vara en rimlig konsekvens. Ingenstans framgår att på grund av att de anser att “andra namn” är förnamn och att de vägrar att upplysa om det så ska hela resan anses förverkad och de ska ha rätt att behålla hela köpeskillingen för en tjänst de inte levererar.

Femte felet. De vägrar att låta mig prata med någon som har möjlighet att lösa problemet.

Jag pratade med tre stycken underhuggare som i varierande grad försöker att påstå att det var mitt fel, att de inte gjort något fel och att de förstod att det var tråkigt att biljetten var förverkad men att de bara följde reglerna. De försökte också vifta bort den felaktiga informationen om supportens begränsade öppettid med “Oj. Det är länge sedan vi ändrade på det.” Ännu märkligare att jag samma fredag fick ett mail ifrån dem med info om att det var öppet till 22:00

Jag förklarade att jag förstod att deras chefer inte jobbade helg, men att jag ville ha ett namn och telefonnummer till någon i ansvarig ställning som jag kunde kontakta på måndag. Det kunde de inte ge mig. Denna feghet av cheferna att vägra prata med kunderna gör att jag inte har något annat val än att prata med dem offentligt.

Expedia är ett oseriöst företag.

Jag tänker inte utan kamp låta Expedia sno mig på 14000 kronor och förorsaka mig merkostnader på ytterligare några tusenlappar. Därför kommer jag att anmäla dem till ARN så snart jag fått deras officiella svar. Därför kommer jag också att lägga lite energi på att se till så ingen annan går på Expedias bedrägerier – i alla fall inte om de googlar lite för att se vad Expedia är för typ av oseriöst företag. En del av deras affärsmetoder har uppmärksammats av såväl svenska media som dansk TV. Reseguiden uppmärksammar också människor som upplevt att Expedia farit med vilseledande information. En sökning på “Varning för Expedia” på Google ger 23 000 träffar. Snart blir det ytterligare en.

Ett företag med så dåligt rykte lär inte bry sig om att de får mer skit. Men i bästa fall kan jag hjälpa någon annan att slippa få samma negativa upplevelse. Sen får vi hoppas att de följer ARN:s utslag som bör vara att de ska göra rätt för sig.

Det borde fungera så att resenärens ansvar är att se till att bekräftelsen är korrekt. Är den det så är resten resebyråns ansvar. Hoppas att det är vad ARN kommer fram till också. 

3 svar på “Varning för Expedia”

  1. Synd att jag inte läste din upplevelse innan jag bokade… Skrev nyss detta på fb:
    Boka inte via Expedia eller liknande sajt. Någonsin. Ombokning via SAS hade kostat 1847 kr för hela familjen. Totalt. Inkl ombokningsavgifter och den bokningsklass jag bokat. Men eftersom jag bokat via Expedia så får jag inte boka om direkt via SAS. Ombokning via Expedia skulle ha kostat 480 EUR i ombokningsavgift och 1097 EUR (!!!) per vuxen för det de kallade prisskillnad trots att biljetten skulle bli billigare på sas.se och enligt SAS själva. Enligt den person jag pratade med på Expedia så är det SAS egna avgifter som gör det så dyrt… Vilken idiot jag var som bokade på Expedia. Jag vet ju att man ska boka direkt på flygbolagets egna sida. Aldrig igen.

  2. Försökte boka en resa med expedia men fick svaret att just nu har vi teknisk fel försök om några minuter. Det gjorde jag några försök utan resultat och jag gav upp. Dagen efter upptäckte jag att de hade dragit 12000kr för varje försök från mitt kort, totalt 48000kr. Nu har det gått två veckor och trots alla mina kontakter med Expedia har jag inte fått mina pengar tillbaka trots att jag lyckades inte boka resan. Jag har ringt banken ett antal gånger och de hänvisar mig till Expedia som säger att jag ska kontakta banken. Väldigt frustrerande.

    1. Trits att höra. Tyvärr verkar det vara standard för Expedias krishantering. De kan inte hantera sånt som går fel. Å andra sidan är min erfarenhet att om man orkar bråka med dem så gör de rätt för sig till sist. Hoppas det löser sig för dig också.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: