Varför öka produktiviteten?

Jag får ibland frågan om varför man ska jobba på att bli mer och mer produktiv, håller vi inte redan på att jobba ihjäl oss?

Det ligger något i frågan. Idag har vi ett samhälle där man antingen har för mycket jobb eller är arbetslös. Väldigt få upplever att de har precis lagom att göra. Jag som heltidsanställd, egen företagare, småbarnsförälder, produktivitetsnörd, träningsintresserad, socialt aktiv livsnjutare med intressen för att resa, testa nya grejer, umgås med folk, vara aktiv i sociala media, prova ny teknik, umgås med barnen etc funderar ibland på om inte enda sättet att få dagen att räcka till är att antingen sluta jobba eller att sluta sova. Men inget av det fungerar.

Jag är helt övertygad om att det finns arbetslösa som tycker att de har så mycket att göra så de inte skulle hinna med ett jobb. Jag vet att det finns pensionärer som tycker så. Jag vet att många tycker att tiden inte räcker till och det egentligen oavsett hur mycket man har att göra. 

Det är just därför vi måste öka produktiviteten. Vi ska producera mer på kortare tid så vi får tid över att använda som vi vill – antingen till att producera ännu mer eller för att njuta mer. 

Kan man göra lika mycket på fyra timmar som andra gör på åtta timmar så kan man antingen få fyra timmar över till något annat eller att göra dubbelt så mycket. Det är upp till var och en vad man vill göra med den tid man sparar. 

Kom också ihåg att produktivitet är inte bara det vi gör i lönearbete. Det kan också handla om hemarbetet, inom studier, något vi gör för att tjäna lite extra eller att uppnå andra mål i livet. 

Så ett skäl att öka produktiviteten är att vi ska få tid över. Ett annat skäl att öka produktiviteten är att minska stressen.

Det är inte mängden arbete som stressar oss, det är känslan av att sakna kontroll. Om du tar kontroll över vad du har att göra så du vet exakt vad du ska göra, åtminstone för att börja, vad som är viktigast etc så minskar stressen. Därför kan det vara mer stressande för en småföretagare, springvikarie eller arbetslös att bara vänta på att telefonen ska ringa än att aktivt själv jaga nästa möjlighet – trots risken att missa det samtal vi väntar på. 

Ett tredje skäl att vara produktiv är att kunna jobba i lugnare takt, ta pauser och må bättre medan vi producerar. Det är möjligt genom att planera sitt arbete.

Jag vet att inte alla kan styra sitt lönearbete. Nej men genom att ta kontroll över sitt hemarbete så är mycket vunnet. Jag vet också att någon där ute sitter och säger att: ”det är inte så enkelt”. Nej kanske inte, men det går. Jag återkommer mer till det i kommande blogginlägg. 

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: