Våga testa marknadshyror på nya hyresrätter i Rinkeby

Det finns flera problem på Stockholms bostadsmarknad. Men låt mig fokusera på något som kanske kan få acceptans på bägge sidorna om blockgränsen och kanske bidra till att lösa två problem samtidigt.

Tänk om vi skulle tillåta marknadshyror på nybyggda bostäder byggda i typiska problemområden.

En vanlig kritik mot marknadshyror är att det blir dyrt och att inte vem som helst har råd att hyra där. Samtidigt så är kritiken mot problemområdena att bara marginaliserade grupper bor där.

Genom att tillåta marknadhyror i dessa områden kan bostäder byggas för en helt ny målgrupp. Det leder automatiskt till minskad segregation. Samtidigt så  kan det hjälpa till att få nya bostäder.

Enda risken vad jag kan se är att ingen vågar bygga eftersom få människor vågar flytta dit. Så kan det bli. Och då fungerar i alla fall förslaget som ögonöppnare för de politiker som inte vill se.

Låt oss i alla fall göra ett försök med marknadshyror på det som byggs i Rinkeby framöver. Då många företag med internationell karaktär finns i Kista så kan det gå att rekrytera personal dit. Samtidigt kan det bli lättare för de som har Rinkeby som adress att få jobb. För redan när jag bodde där för nästan 20 år sedan fick jag höra att det var en faktor som gjorde det svårare att få jobb. Det lär inte ha blivit bättre idag.

Det är ett förslag som inte löser alla problem, men riskerna är minimala. Det kostar inga pengar och det kan ge stora vinster för samhället.

3 svar på “Våga testa marknadshyror på nya hyresrätter i Rinkeby”

 1. Vem skall betala för dom som behöver försörjnigsstöd, bostad och får en marknadshyra? Det blir kommunen som får MER till fastighetsägarna.
  + skolor, dagis, sjukvård etc.

  1. Redan idag så finns begränsningar i försörjningsstödet så att den som har för hög hyra kan tvingas flytta. Kom ihåg att detta är inget nytt. Hela andra-hands-marknaden är oreglerad marknadshyra.

   Förklara gärna hur du ser att det inkräktar på skolor, dagis och sjukvård.

 2. Kent – jag tycker det där är ett strålande förslag!

  Själv kommer jag från Göteborg och här är våra områden hur gråa som helst.

  Jag tycker definitivt marknadshyror vore något att pröva på.

  Huruvida man kunnat få en annan samhällsklass att flytta in är en bra fråga, här på Hisingen i Göteborg har man lyckats riva massa gamla byggnader och istället bygga upp något riktigt fint (kvillebäcken) som numera har en helt annan sorts människor som bor där.

  /Nabil

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: