Vad är viktigt för dig?

Det ställs stora krav

Livet har många val.

Många har svårt att få livspusslet att gå ihop. Det är så stora krav på oss på alla möjliga områden. Vi ska ha en lyckad karriär och vi ser ständigt exempel på de som ”lyckats”. Vidare ska vi ha en perfekt familj med friska, duktiga och väluppfostrade barn. De kraven kommer inte minst från den skola som inte klarar att hantera konflikter och ordningsproblem inom skolan utan tycker att vi föräldrar på något sätt ska fjärrstyra våra barn till att inte använda fula ord (som de lärt sig i skolan), skrika eller bråka. 

Barnen ska för övrigt vara hela, rena och artiga. De ska dessutom inte bråka på allmän plats och de ska ha lagom mycket frihet så att man inte ”överger” dem eller ”curlar” dem. Det är viktigt att inte ge dem socker, använda modern teknologi som barnvakt och att de leker genuskorrekta lekar. 

Vi ska vara snygga, vältränade och ständigt banta, i alla fall är det så det ser ut i både traditionella och sociala media. Vi ska också äta sunt, gärna med någon diet. Vi ska sopsortera och cykla till tippen med våra uttjänta gamla möbler. Vi ska äta ekologiskt och dricka alkohol ofta i sociala sammanhang men aldrig ensam och aldrig för mycket. 

Vi ska också hinna med laga maten från grunden, dokumentera allt i sociala media, självklart med barnen inkluderade i det ekologiska surdegsbaket av glutenfritt veganbröd som vi ska bjuda på till helgens tillställning i det välstädade hemmet. Att ta städhjälp är fult. Man tar hand som sin egen skit i Sverige.

Gräsmattan ska vara välklippt och bor vi i bostadsrätt så deltar vi självklart i städdagar. Allt detta på fritiden så klart för karriären ska vi ju sköta perfekt, även om vi tar vår del av VAB och föräldraledigt. 

Sammanfattningsvis ska vi lyckas med följande:

 • Uppfostra perfekta barn
 • Ha en fantastisk karriär
 • Sköta hem och trädgård
 • Vara vältränade
 • Sköta vår ekonomi perfekt
 • Äta rätt ekologisk mat, gärna lagad från grunden
 • Dricka lagom mycket
 • Vara pigga, glada och roliga på många sociala tillställningar
 • Alltid finnas där för våra barn
 • Alltid finnas till hands på våra jobb
 • Och så vidare

Man behöver inte vara medlem i Mensa för att inse att det är omöjligt att få ihop ekvationen. Jag kan tala om en hemlighet för er. De flesta som lyckas på något av dessa områden misslyckas på de flesta andra. 

Våga välja liv – annars väljer livet åt dig

För den som vill nå toppen av en karriär i näringslivet eller politiken så krävs kanske att man avstår från barn eller har någon som hjälper en med eller snarare tar huvudansvaret för barnen. Det kan vara en partner, en farfar eller en barnflicka. Men man måste ta ställning till det i tid. Det är mycket svårt att vara både perfekt på jobbet och som förälder. Särskilt om man ska städa, diska, träna, vara social och samtidigt full av energi för att laga ekologisk mat från grunden och sen sopsortera efteråt. 

Jag vet flera duktiga affärsmän som saknar bra kontakt med barnen, som är alkoholister (nyktra eller praktiserande). Många av de som tränar mycket ger upp socialt umgänge. De som ska ha perfekta kroppar proppar sig fulla med preparat och lagar aldrig maten från grunden. De som får väluppfostrade barn är kanske inte de som är festens medelpunkt, de kanske inte klarar av att ta hand om sina egna kroppar och ställer för stora krav på sina barn. 

Vi är många som minns att Andreas Granqvist inte kunde vara med på sin dotters födelse. Kanske kan han kompensera för det senare i livet och kanske kommer han att vara en perfekt pappa i ett senare skede. ’

De som ger barnen all sin tid, sopsorterar och lagar mat från grunden (eller i alla fall ser ut som om de gör det är oftast arbetslösa. Och så vidare. Jag tror du fattar poängen. Ingen har ett perfekt liv på alla områden. Ingen. Man måste välja vad man tycker är viktigt och dessutom ställa rätt krav. Ska man jobba heltid och ha tid med barnen kanske det får bli halvfabrikat till mat, städhjälp och man får avstå från att träna och umgås med vänner under några år. Man måste våga välja annars väljer livet åt dig. Då är det större risk för tex utbrändhet, alkoholism, depressioner, hjärtinfarkt eller stroke. 

Vad är viktigast för dig?

Jag föreslår att du funderar på vad som är viktigast för dig. Koncentrera dig på det och skit i allt det andra. Om du börjar få lite kärlekshandtag kan du trösta dig med att du i alla fall har underbara ungar. Om du frivilligt eller ofrivilligt avstår barn så kanske du kan glädja dig åt att du får en bättre ekonomi, att du kan ta hand om dig själv, sköta din kropp, äta bättre, ha social samvaro och dessutom kan du med gott samvete resa med flyg vart du vill. Att inte skaffa barn är nämligen det bästa sättet att minska miljöpåverkan.

Livet har olika faser. 

Sen kan man också inse att livet har olika faser. Kanske kan du bygga en bra karriär efter att barnen flugit ut. I karateklubben har vi en svart-bältare som är över 80. Han började träna när han fyllt 50. 

Det val du gör nu behöver kanske inte vara för resten av livet. Kanske kan du fokusera på något annat senare i livet. Att vi lever längre innebär inte bara mer tid till pension utan också mer tid för olika livsfaser. Men välj det viktigaste först. Vi vet inte vilka av oss som lever länge och vilka som dör idag. 

Kan du välja klokt?

Även om man måste prioritera bort något kan man välja klokt för att kunna kombinera vissa saker. Väljer man en karriär som bonde kanske det är lättare att äta ekologiskt. Skaffar man barn senare i livet kanske man har hunnit bygga upp sin ekonomi och tagit några steg i karriären. 

Väljer man rätt karriär kanske man kan få mer tid med barnen. Går det att använda barnen i karriären? Går det att tjäna pengar på ett intresse? Kanske starta ett företag utifrån det? Kan tex intresset för träning leda till en inkomst? Jobb som PT i kombination med en blogg om träning kanske ger tillräckligt för att kunna leva på sitt intresse? 

Jag känner många som startat eget under föräldraledighet. Många av dem inom barnrelaterad verksamhet. Förvisso gillar inte Försäkringskassan det men ibland måste man fokusera på att få ihop livspusslet mer än att tillfredsställa myndigheter. Än en gång, man måste våga välja. 

För mig har det funkat bra med ett jobb som gör att jag kan jobba hemifrån ungefär tre veckor i månaden. Då är jag hemma när barnen går och kommer. Jag vinner många kramar på det jämfört med att tvingas åka till ett kontor i stan. Förvisso har jag valt bort personalledning i karriären men jag har en bra karriär ändå. Jag har istället valt en karriär som utvecklar mig på andra områden. För övrigt har jag haft personalansvar och det ställer stora krav på närvaro. Något som jag kanske är intresserad av igen när barnen är stora. Om jag då inte väljer att byta karriär till ett helt annat område. Framför allt har jag vunnit mycket tid med mina underbara barn.

Vad funkar för dig? Kommer du inte iväg till gym kanske du kan köra ett kort träningspass hemma på morgonen. Vill du tjäna extra pengar? Går det att skriva något och få betalt för det? Spela poker? Sälja av något du har men inte behöver? Köpa billigt på Blocket och sälja dyrt på Tradera? Har du en hobby du kan göra pengar av? 

Vill du ha mer tid? Vad kan du välja bort som inte gör dig lycklig? TV? Facebook? Gnäll? Vänner som kostar energi? Alkohol? Städning? Det kan ge mer tid för barnen, för träning eller för att tjäna extra pengar. 

Var nöjd även om du inte är perfekt

Livet är inget problem som ska lösas. Det är ett äventyr som ska upplevas. Du kan aldrig känna att du är klar eller att du hittat lösningen. Du kommer kanske aldrig att känna att du lyckas till 100% men om du är en lite bättre version av dig själv idag än i går så kan du vara nöjd. Om du ibland misslyckas så njut. Då har du bevisat att du är mänsklig. Njut av det och ta nya tag. Det vore ju ändå för jävla tråkigt om allt bara malde på i samma takt i samma riktning. Ibland blir det inte som man tänkt sig. Det är en del av livet och då får man anpassa sig till de nya förutsättningarna. Om livet ändå ska gå som på räls så föredrar jag en berg-och-dal-bana framför ett långsamt pendeltåg till Järfälla. 

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: