Vad är värst – Coronaviruset eller paniken för Corona?

Människor har dött av Corona och människor kommer att fortsätta dö av Corona. Även om vi i Sverige ännu inte har haft ett enda dödsfall så är det bara en tidsfråga. Svenskar kommer också att dö.

I vågskålens andra ände har vi paniken. Att vi förlorar pengar på börsen, får ställa in resor och att företag går omkull gör kanske mindre än att människor dör. Men när inte transportsystemet fungerar därför att landsdelar är avstängda så kommer inte heller sånt som masker, mediciner eller läkare fram.

Om skolor och dagis stänger har sjukvårdspersonalen ingen som kan ta hand om deras barn så de kan jobba arslet av sig. Om alla som hostar en gång vill testa sig för Corona så är kötiden för att testa de som har misstänkt smitta på riktigt för lång för att kunna hantera.

Hur många dör av det? Hur många dör av minskad motion, livslust, ensamhet eller helt enkelt för att de inte vill leva om de inte kan träffa sina kära eftersom de inte vill/vågar resa?

Att polisen slutar med planerade kontroller av rattonykterhet kan kosta liv – om man nu tror att slumpmässiga kontroller är det bästa sättet att stoppa döden pga rattfylla. Förvisso tror jag mer på att kontrollera misstänkta beteenden och det kanske de får mer tid åt nu, men det är en helt annan fråga.

I Iran har 44 personer dött eftersom de försöket stoppa Corona med att dricka alkohol i extrema mängder (spansk länk). Förvisso kanske det inte är så jävla smart men det är väl så det kan gå när man envisas med förbud istället för information.

Eller så är det tvärtom bra på lång sikt med Corona. Klimataktivisterna vill ju stoppa resandet och Corona har ju gjort mer på bara några veckor än vad Gretas Vänner lyckats med sedan väckelsen började.

Om det bästa är att försöka stoppa viruset genom att stänga samhället eller att strunta i allt och leva som vanligt är kanske inte det rätta. Kanske är det faktiskt så att den här gången har myndigheterna rätt i att försöka bromsa lite och se till så att vi kan hantera konsekvenserna.

Det vi alla kan göra är att tänka själva, inte blint lita på myndigheterna men inte heller sprida panik. Vill du bunkra upp mat hemma – gör det. Vill du hålla barnen hemma från skolan för att du är orolig – gör det. Om du vill undvika att begå bedrägeri så begär inte VAB från Försäkringskassan om du bara är orolig, men visst kan du se att din son/dotter är lite hängig så ta en ”ventildag”. Det kan det vara värt. Framför allt tänk efter om det är nödvändigt att resa/spela innebandy/gå på teater. Känns det viktigt så gör det. Beslutet är ditt ingen annans. Om inte så avstå. Än en gång, beslutet är ditt – ingen annans.

Tro inte på alla rykten. Dubbelkolla fakta. Tänk när du lyssnar och läser. Man kanske inte litar på Folkhälsomyndigheten men dubbelkolla då med andra källor. CNN skriver bra om Corona (engelsk länk) – enligt min mening. Men allt som står på Twitter eller Facebook är inte sant. Faktum är att när det gäller Corona så är väldigt lite sant. Det är ett nytt virus och viss kunskap finns helt enkelt inte. Därför är det många som inte vet någonting utan därför gissar/hoppas utifrån sin egen begränsade uppfattning. När du hör något, försök ta reda på om den som påstår det har någon kunskap eller bara gissar. Att någon har fel betyder inte att de ljuger, de kanske gör sit bästa men saknar viktig info. Tänk logiskt, googla och framför allt FRÅGA om något verkar märkligt.

Du väljer vad du vill tro på. Jag tror vi har några tuffa månader framför oss. Men det är inte jordens undergång. Många av oss kommer att bli smittade men de flesta överlever.

Blottläggandet av samhällets dåliga beredskap och de problem det kan innebära kommer för många människor att bli betydligt mer kännbara än själva virusets verkningar.

Livet kommer snart att gå tillbaks till det normala, dvs vi hittar något annat att ha ångest för. Kanske har vi också aningen högre beredskap och ytterligare någon älskad som har dött. Det är så livet fungerar.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: