Vad är Data Governance – enkel förklaring

Ja, jag vet att titeln är på engelska även om detta är en svensk blogg. Det är nämligen så till många språkpolisers stora förtret att det finns ord på utrikiska som vi inte har några bättre svenska ord för. Data Governance är ett sånt.

Som privatperson har du en massa data. Det handlar om allt du försöker komma ihåg i din hjärna, det handlar  det du har på din to-do-lista, i din mailbox och all annan information du har lagrat. Låt mig ta ett litet exempel. Du har en liten gul papperslapp med en fyra siffror på.

För att den ska vara till nytta för dig så krävs det att du vet vad de fyra siffrorna är. Vet du inte det så är datan värdelös. Men kanske vågar du inte kasta lappen för du kanske kan komma på vad det är i morgon och inse att du saknar den.

Vad det är för data är bara en sån fråga som man kan tänkas ställa sig. Man kan också fråga sig vad man ska ha datan till. Går det att lita på datan? Är det korrekt data? Saknas någonting, tex resten av siffrorna för att vara ett komplett telefonnummer? Är det färsk data, eller kan det vara koden till det kasserade bankomatkortet? Det finns mycket man kan behöva veta om data för att det ska vara värdefull. Data Governande handlar om att besvara såna frågor som till exempel:

  • Vad kommer datan ifrån?
  • Är det aktuell data?
  • Vem är ansvarig för datan eller vems data är det?
  • Kan jag lita på datan?
  • Vad används datan till?
  • Vad påverkas om jag ändrar på datan?
  • Har jag rätt att använda datan?

Det finns också massor av liknande frågor som kan ställas och där syftet med Data Governance är att kunna besvara frågorna.

Många företag har massor av sån data som de sparar för säkerhets skull. Det är mer än man kan hålla reda på all information ens i det största av alla huvuden. Därför behöver de pålitliga system för att veta vad det är för fyrsiffrig kod på papperslappen, om den kan slängas eller inte. Men för företag är det så oändligt mycket mer. Det kan handla om data som de har licens för att använda på ett visst sätt och som inte får användas på annat sätt. Det kan handla om beskrivningar av vissa processer där det är viktigt att veta varifrån data kommer, vad den betyder och vilka system/rapporter som använder datan.

Även om jag jobbar med Data Governance så har jag ännu inte stött på något bra svenskt ord att ersätta det med. Tycker du att det finns det så föreslå gärna ett bättre begrepp.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: