Tro inte allt du hör och ljug om det behövs

Ibland önskar jag att det vore första april hela året. Den dagen brukar folk ha sunt förnuft att ifrågasätta det de ser och hör. Det borde man alltid göra. Steg ett är att känna igen de stora livslögnerna. Läs igenom dem om du inte gjort det.

Men sen kan man också fundera på hur man känner människorna som eventuellt ljuger. En kvinna som säger ”jag är inte sur” kan tala sanning men det kan vara en lögn. Se till att du känner kvinnan innan du utgår från att det är sant för att inte riskera svåra påföljder.

Om en man besvarar frågan ”ser jag fet ut i den här klänningen” med ett tydligt ”NEJ” så kan det vara sant, men det kan också vara överlevnadsinstinkt.

När politikerna säger att det handlar om att övervaka terrorister, pedofiler eller något annat allmänt avskyvärt så kan du vara säker på att de också är intresserade av att bevaka dig. En befolkning som känner sig ständigt övervakad gör inte uppror varken verbalt genom att protestera (i alla fall inte utanför Facebook) eller genom att tex vägra hålla en hastighetsbegränsning eller ta upp en extrainkomst i deklarationen. Övervakning funkar för att kontrollera de som är rädda för det sociala stigmat att åka dit. Den som kör för fort förbi fartkameror är en rebell och därmed farlig för makthavarna. Men det är bland dessa rebeller man också hittar de yrkeskrimininella. De skiter i övervakningen för om de får en bot för att de kört för fort eller ett åtal för fyllkörning, olaga droginnehav, urkundsförfalskning etc så bakas det bara ihop med den grova misshandeln i nästa dom. Övervakningen och morallagarna är till för att kontrollera den stora massan – inte stoppa gängen.

På samma sätt är det med politikernas lögner om plastskatten. De vet att en skatt på plastpåsar inte påverkar nedskräpningen av floderna i Indien men de vet också att en skatt ger dem mer pengar att leka med OCH att så länge människor oroar sig för sånt som de inte kan påverka så försöker de inte lägga sig i sånt som de kan påverka – de områden där politikerna själva vill styra. För faktum är att en svensk undersåte inte så lätt kan förändra nedskräpningen i Indien.

När hotellet skriver att du ska återanvända handduken för att spara miljö och städerskans rygg så kan du vara lugn över att det bara handlar om att spara pengar, i alla fall i första hand – annars skulle de gett rabatt på rummet om inte byter handduk varje dag.

När ett företag ger 30% rabatt så betyder det oftast att deras ordinarie pris är så högt så de har en marginal på minst 40%. Undantaget är om det tex är utgående modeller etc.

Sen har vi butikerna som säljer ”Allt i korgen för 100:-” De menar oftast – per styck.

När en platsannons säger att de gärna ser sökande av bägge könen så betyder det inte att de vill att de sökande ska ha ”bägge könen” så även du som bara har ett kön kan söka. Det är ungefär som med ”många bollar i luften” och andra floskler.

Sen ljuger vi alla när vi kryssar i att vi har läst och förstått licensvillkoren. Jag menar, vem fan orkar, Måste man ljuga så gör man det.

Personligen anser jag att det är fel att ljuga för egen vinning, men om det handlar om att skydda andra så kan det vara ok, tex om jag är mer mån om din självkänsla än rädd för stryk om jag säger att du är fet i den där klänningen.

Sen får man ljuga om sånt som egentligen inte angår andra och det bara är ett finare sätt än att säga att jag vill inte svara på det. Man får säga att man mår bra till en främling, tex säljare, som artigt frågar även om man man är förkyld eller har ångest. Samma sak gäller när polisen stoppar dig och frågar vart du är på väg. Då får du svara ”hem” för att slippa följdfrågor om sånt som ändå inte angår dem.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: