Tips när du ska jobba hemifrån

Nu i Coronatider så är det många som får/tvingas jobba hemifrån. Jag har gjort det under de senaste åtta åren och jag har lärt mig några saker som kan vara värda att dela med sig av.

Ha en tydlig arbetsplats

För det första är det viktigt att inse att när man jobbar hemifrån är man inte ledig. Det är ofta lättare att göra för den som jobbar hemifrån än för omgivningen. Men gör man det regelbundet så kan man träna även små barn att veta att när pappa stänger dörren till kontoret så jobbar han och då får man inte störa. Förvisso lär de sig också snabbt när de är lite större att när pappa jobbar och jag frågar om glass så säger han ja bara för att jag ska lämna honom i fred. Så ett tips är att ha ett tydligt sätt att kommunicera för dig själv och omgivningen att du jobbar. Bäst är en tydlig arbetsplats och en dörr att stänga om. Men det kan också handla om en särskild dator eller när man tar på sig lurar eller för sin egen del att man tar på sig arbetskläderna för att känna sig professionell.

Sen är inte en tydlig arbetsplats samma som en fängelsehåla. Vill byta miljö så ta datorn till soffan eller gå ut till ett närbeläget cafe.

För vissa hjälper det att ta en promenad eller något för att komma igång. Jag kan också känna mig mer lättstartad när jag kört frugan till jobbet. Då kan jag ibland hinna beta av jobb före jag väcker ungarna och sen gör min vanliga morgonrutin.

Ha en morgonrutin

Det är viktigt att mentalt ställa in sig på jobb. När man har en arbetsplats åker man dit och det betyder att man har några minuter (eller någon timme) att resa när man mentalt hinner ställa in sig på jobb. För min del är det att ta en kopp kaffe och sätta mig med datorn och planera dagen. Då har jag redan dagen innan kollat kalendern så det inte är några överraskningar och jag kollar mailen innan jag kliver ur sängen så det inte är något akut. Men efter frukosten och med en kopp kaffe så brukar jag gå igenom:

  • Vad är mitt mål med dagen?
  • Vad är dagens viktigaste jobb?
  • Hur ser kalendern ut för dagen och morgondagen?
  • Ska jag förändra något i min dagliga rutin?
  • Vad är det viktigaste på min to-do-lista som jag kan/ska göra idag?

Exakt vad du ska ha på din lista beror på vad du jobbar med och hur du jobbar. Men det viktigaste är att att du kommer in i ”jobb-mode” så hjärnan fokuserar på jobb istället för att tänka på disken efter frukosten eller den obäddade sängen.

En annan morgonrutin kan i och för sig vara att diska undan frukosten och att bädda sängen för att sen säga högt till sig själv ”Nu ska jag jobba”. Det viktigaste är att sätta hjärna i läge.

Men oavsett om du jobbar hemifrån eller från kontor så är det ändå klokt att starta dagen med att bestämma vad man ska göra så man inte bara fastnar i mailen eller med att kolla nyheterna.

Ha en rutin för att avsluta dagen

På samma sätt som man börjar dagen behöver man avsluta dagen. I vissa fall kan det vara så enkelt som att man reser sig och stänger dörren till kontoret.

Men liksom med morgonrutinen så föreslår jag att man (också):

  • Kollar to-do-lista så inget är glömt
  • Kollar kalendern så det inte är något för kvällen eller dagen efter att förbereda
  • Stämma av med morgonrutinen att man gjort det man skulle och uppnått dagens mål

Vissa kan dessutom behöva stänga av mailen eller telefonen. Kanske räcker det med att bara stänga av signal/notiser och att mentalt bestämma sig för att inte svara om det inte är akut.

En del av en avslutsrutin kan också vara middagen, eller att hämta frugan (och ja, det kan självklart vara en make, sambo, kulbo, hund eller vad fan som helst, men i mitt fall är det frugan).

Håll kontakt med chef och kollegor

Det underlättar att ses fysiskt för att bygga relationer, men kan kan underhålla relationer med andra kontakter. Använd, mail, Slack, telefon, Zoom eller vad du vill för att hålla kontakt med kollegorna även utanför planerade möten. Snacka skit och umgås precis som på en fysisk arbetsplats. Informellt informationsutbyte (det är samma sak som skvaller men det låter bättre) är viktigt för att hålla en god relation och att bygga förtroende även om man inte ses (så ofta).

Använd gärna videosamtal. Det bygger en mycket bättre kontakt än att bara skriva/prata med varandra. Det underlättas om din vana är att ta på dig en skjorta eller i alla fall en snyggare tröja än den urblekta blå T-shirten med ”Ikväll får 107 svenskar gonorré” som någon gav dig till svensexan någon gång på åttiotalet.

Om du sen arbetar i shorts eller till och med i helt bar underkropp behöver ingen veta – så länge du inte reser dig upp. Men om du kör video så ta också en titt på vad du har bakom dig på väggen.

Kan detta bli en ny vana?

Kan distansarbete bli en ny vana? Tja spar man två timmars restid om dagen kan man lägga en på barnen och en på jobbet. Att det dessutom är miljövänligt och modernt är inget fel.

Har man lite friare arbetstider kan man också klara av sånt som tex ärenden på dagen när det är lite folk och sen jobba igen det på kvällen när ungarna har lagt sig. Det borde uppskatta i influensatider – oavsett om influensan heter Corona eller något annat.

Jag ser fördelar med att jobba hemifrån men ibland saknar jag kollegorna så här kanske man ska vara lite typiskt svensk om man kan. Jobba hemifrån lagom mycket.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: