Strategi för personlig data excellence

Det kan låta nördigt att jag funderar på en strategi för personlig data excellence, eller för perfekt personlig data hantering. Det tyckte jag också när tanken slog mig och kanske är det så. Men jag som person – och förmodligen du också – har rätt mycket data att hålla reda på. Det kan vara till exempel:

  • Lösenord
  • Inloggningar
  • Räkningar som ska betalas
  • Information om identitet, bankkonton och kreditkort
  • Info från skolan
  • Kallelser
  • Uppgifter som ska utföras
  • Sånt som måste läsas
  • Etc
  • Och så vidare

Då hoppar jag åndå över sånt som foton, böcker, multimedia och annat som kanske inte är lika viktigt att ha järnkoll på – i alla fall inte för de flesta.

Men har du någon gång försökt logga in på en websida som säger att du har fel kod? Eller har det hänt att du missat en räkning för att den inte var på rätt plats? Har du någon gång blivit utsatt för att något dragits från ditt kort eller att du blivit av med tex ett pass utan att veta hur det gått till? Har du någon gång missat ett möte? Glömt att följa upp en uppgift? Vad har det kostat dig, i pengar och i oro?

Det är bara några exempel på varför man måste fundera på vilken data man har, vart man har den, vem som har tillgång till den och vad den används till.

Nu pratar jag om privatpersoner, men ett skäl till att jag funderar på hur jag har det med min data är att jag jobbar med lösningar för sånt här, dock inte för privatpersoner utan för stora företag. Om du inser vad som kan hända när du inte har koll på din personliga data förstår du kanske vad som kan hända för ett företag som inte har koll på sin data.

Jag tror det är viktigt för både privatpersoner och företag att ha koll på sin information och därför ska jag försöka att för egen del skapa personlig data excellence eller ett system för att hantera min information på ett optimalt sätt.

Hur den strategin ser ut ber jag om att få återkomma till. Steg nummer ett är att inse att det behövs.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: