Skriv ner det du behöver komma ihåg

Ibland vaknar jag på nätterna och tänker på något. Då gör jag en snabb notering på min telefon så jag ska komma ihåg det till dagen efter. På så sätt kan jag sluta tänka på det. Ofta fungerar det för att jag ska kunna somna om.

På samma sätt är det dagtid. Det är sällan mina bästa ideer för jobbet kommer när jag sitter vid skrivbordet. Ofta dyker de upp under en promenad, när jag står i duschen eller när jag är på gymmet. Då är det viktigt att snabbt skriva ner dem.

Jag använder oftast Evernote för dessa anteckningar och kan antingen skriva snabbt på telefonen eller tala in meddelandet i klockan. Vilken teknik man använder är inte det viktigaste. Ibland funderar jag på att köra WB-pennor och kunna skriva på glaset i duschkabinen för att vara säker på att inte glömma något innan jag hinner ut till telefonen.

Det viktiga är att för att din hjärna ska kunna släppa och koncentrera sig på det du vill göra så måste du få ner din tanke i ett system som hjärnan vet att du kommer att titta i tillräckligt snart så hjärnan inte behöver komma ihåg din tanke.

Om jag någon gång inte har möjlighet så försöker jag skapa ett ankare i mitt medvetande. Tex om jag kommer på att jag måste köpa något, så kan jag visualisera var det finns och övertyga mig om att jag kommer att komma ihåg det när jag går förbi. Jag kan också fundera på vad som händer om jag glömmer det jag just kommit på. Tja är det bara ett blogginlägg som inte blir skrivet så är det ju inte hela världen för mig. Det är värre för er, era stackare som går miste om min visdom. (OBS humor, jag har inte så grov hybris). Men låt säga att jag just tagit sista kaffet och måste komma ihåg att köpa mer men av någon anledning kan jag inte skriva upp det. Vad kan konsekvensen bli? Jag kanske måste ta av snabbkaffet som jag köpt för nödsituationer. Kan jag överleva det? Ja. Alltså är det ingen katastrof och jag kan lugnt slappna av och låta hjärnan återgå till det jag skulle tänka på.

Genom att få bort allt som man måste komma ihåg från hjärnan går det att använda den till att tänka kreativt eller tänka tankar man vill tänka istället för att bara komma ihåg en massa ”måsten”.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: