Skämta gärna och ofta!

En viktig del av vårt välbefinnande är humorn. Därför tycker jag det är tråkigt när humorlösa människor inte kan ta till sig ett gott skratt. Att man skrattar åt olika saker är en sak. Jag föredrar att skratta åt ett fult ord på fel ställe hellre än att skratta åt någon som ramlar. Men självklart vill jag inte ta ifrån den som skrattar åt någon som ramlar den möjligheten till glädje. Dock gäller som alltid att man måste välja sina tillfällen. När jag är i nära goda vänner som är djupt religiösa skämtar jag inte om Gud, alkohol, sex eller annat som kan uppfattas som stötande ur ett fundamentalistiskt kristet perspektiv.

Men det kan bli fel. Jag minns den gång jag drog ett Estoniaskämt inför en grupp där jag i efterhand fick höra att en av de närvarande förlorat sin mamma i katastrofen. En annan gång drog jag ett negerskämt i rökrummet på skolan och först i efterhand upptäckte att det satt en neger i rummet. Ja det här var på den tiden det fanns rökrum i skolorna och man faktiskt fick säga neger.

Alternativet att sluta skämta finns inte. Det skulle göra livet allt för tråkigt. Om en enögd känner sig kränkt över att man skämtar om en synål, så får det ta det med sin psykolog, inte med den som skämtar. Jag menar, hänsyn är en sak, men vi kan inte sluta andas för att någon störs av rörelserna i luften. Vi kan inte heller sluta skratta för att det finns nån torr djävel som ska dissekera varje skämt. Jag kommer inte att sluta med fredagsfräckisar för att någon bloggare ondgjorde sig över att jag som pappa använde fula ord på min blogg.

Ett svar på “Skämta gärna och ofta!”

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: