Se inte bara prislappen

Jag tittar lite på mina premiepensionspengar och inser några saker. Min dyraste fond kostar 0,74% och den billigaste 0,00%. (se figur 1 nedan) I genomsnitt betalar svenska pensionssparare 0,23% för premiepensionsfonderna. Om man stirrar sig blind på detta kan det se ut som om Avanza Zero är bästa fonden. Den är ju billigast. Men om vi istället tittar på värdeutvecklingen sår är det Allianz Global Metals and Mining som lyckats bäst. Värdet på den har i snitt ökat 15,4%. Detta ska jämföras med Avanzas 1,2% (se figur 2, nedan).

Jag är medveten om att det är olika tidpunkter och att det kan se annorlunda ut om ett år igen eftersom kurserna går upp och ner. Min poäng är att man ska inte stirra sig blind på avgiften utan titta på vad man får för pengarna.

Under tre år har Avanza ”kostat mig” ca 45 000 jämfört med om jag skulle haft pengarna hos Allianz istället. Men jag har ju ”tjänat” ca 2000 på att de har lägre avgift. 

Man måste väl vara ekonomijournalist eller självutnämnd expert på ekonomi för att tro att det är en besparing. De flesta andra inser att det är en förlust på ca 43 000 kronor i just det här fallet. Det viktiga är inte kronorna och örena i mitt exempel utan det faktum att det totala resultatet är viktigast. Om man då räknar avkastning i procent och avgifter i promille så är det lätt att inse att förväntad avkastning är viktigare. 

Det gäller inte bara pensionsfonder utan också när man tex köper en ny telefon, anlitar en konsult, anställer en ny säljare eller ska köpa in ett nytt IT-system. Om en telefon håller i 1 år och den andre i 5 så är det inte säkert att den som är 10% billigare är bäst. Om en dyrare konsult kan få jobbet gjort på en timme där den långsamme tar tre timmar så kanske det är smartare att ta den dyraste. Om en säljare säljer dubbelt så bra som en annan men bara kostar 50% mer i lön så är det kanske värt det. 

När du köper IT-system kan du inte bara titta på prislappen utan att förstå värdet av det du köper. Det gäller alla större beslut, man måste se helheten. Som det gamla talesättet säger: ”Om du tror det är dyrt att anlita ett proffs, se vad det kostar att anlita en amatör.” Så står du inför en större investering, se till att se till helheten, gå inte bara på priset utan se också till vad du får för pengarna. 

Figur 1, avgifter
Figur 2, värdeutveckling

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: