Råttan i pizzan i modern tappning

De som känner mig vet att jag är rätt aktiv på Facebook. På sistone har det blivit extremt mycket kattbilder, bortsprungna hundar och det senaste en upphittad ring. Det efterlyses ägare och blivande ägare.

Men det har också börjat vandra runt bilder på påstådda djurplågare, pedofiler och andra som man vill varna för. Inte helt olikt de som kallades för ”lösaktiga” med olika synonymer i Göteborg, vilket sedan ledde till oroligheter och stängda skolor.

En tredje kategori av delade statusar är de som handlar om vit skåpbil, ett gäng invandrare som gör nåt misstänkt etc. Scaber Nestor skriver förtjänstfullt om Den vita skåpbilen och andra vandringssägner.

När så mycket information kopieras och sprids, många gånger utan att de som  sprider det ens googlat för att se om ”den försvunna personen/katten/hunden” fortfarande är försvunnen så blir det till slut för mycket information. Vill den som försvunnit verkligen bli hittad? Om en mamma söker sin tolvåriga dotter som är hemma hos en kompis och glömt att ringa, kanske inte dottern vill valsa runt på Facebook i veckor efteråt. Att sprida informationen kan göra mer nytta än skada.

Då har jag inte ens pratat om historier som sprids i tex rasistiska syften eller för att misstänkliggöra någons ex, kanske är pedofilen ingen pedofil utan bara en part i en vårdnadstvist. Kanske är den som påstås misshandla djur bara någon som har ett besviket ex.

Om du ska sprida info, kolla gärna med Polisen eller Missing People innan du bara länkar vidare. Personligen är jag väldigt restriktiv med att länka sånt vidare då jag tror att den som är intresserad av att till exempel ta hand om en upphittad katt själv kan gå in på Kattjourens sida.

UPPDATERING 2013-01-09 Se även Tingsholmsbibliotekariens skrivning om faran med att sprida efterlysningar vidare:

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: