Ränteavdrag, lånetak och ökat bostadsbyggande

pengarVi lånar för mycket. Det är de flesta ekonomer överens om. Det är farligt för det skapar en bubbla. Däremot är man inte överens om hur det ska lösas. Stefan Ingves är extrem. Han vill döda svensk ekonomi för att bekämpa en inflation som inte finns.

Men tänk om man kan stoppa överbelåningen utan att döda svensk ekonomi, utan att strypa konjunkturen, utan att skrämma skiter ur vanligt folk som tvingats spela på räntemarknaden för att få någonstans att bo.

Jag är övertygad om att man kan det. Vad sägs om följande åtgärder?

1) Låt bankerna ta ansvar för sin överbelåning. 
Vi kan likt många andra länder göra så att om någon som är skuldsatt  kan lämna huset till banken för att bli kvitt alla skulder som huset är pantsatt för. Det gör att banken blir försiktigare med att låna ut pengar åt de som inte kan betala tillbaks eller inte har tillräckliga säkerheter.

2) Begränsa avdragsrätten successivt. 
Jag ser tre modeller som kan göras antingen var för sig eller i viss kombination. Sänk avdragsrätten med en procentenhet om året under 30 år. Då blir det förutsägbart och alla kan planera efter det. På sikt får det är avkylande effekt men det blir ingen dramatik. Man kan också trappa ner det för de högsta lånen, tex att avdragsrätten begränsas till 100 000 kronor om året per person. Det motsvarar 2% ränta på ett lån på 5 miljoner. För ett par gäller naturligtvis det dubbla – förutsatt att bägge skattar så det finns något att dra av ränteförlusten emot. Man kan också avisera att avsikten är att sänka det med 5000 ytterligare varje år. En tredje modell är att varje år se över hur räntan förändrat mot föregående år och om räntan gått ner så sänker man avdragsrätten med motsvarande halva räntesänkningen. Alla siffror är naturligtvis exempel som kan ändras utifrån politisk vilja.

3) Bygg mer bostäder och tillåt frizoner med marknadshyror på hyresrätter. 
Att stimulera bostadsbyggande är bra och genom att bygga hyresrätter tillåts den som inte vill spela med sin bostad att faktiskt få bara bo. Idag är det i många fall inte (tillräckligt) lönsamt att bygga hyresrätter och därför byggs de inte, eller så bygger man bostadsrätter. Genom marknadshyror så ges möjlighet att bygga lite annorlunda, att bygga lyxigare eller att prova olika alternativ för byggande som inte passar in i bruksvärdessystemet. Frizonerna kan också ha begränsade regeringar, tex när det gäller bygglov för att måla om etc. Den som vill bo där får göra det och den som inte vill slipper. Men de slipper också en del av konkurrensen om bostadsrätterna, vilket sänker priserna på sikt.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: