Praktisk miljöpolitik att jobba hemifrån

Undvik köer genom att jobba hemifrån

Det finns mycket man kan göra för miljön och jag ska inte prata om allt. Men den viktigaste åtgärden är nog att låta bli att skaffa barn, eller att i alla fall inte skaffa fler. Vi ska inte heller ersätta barnen med husdjur. Ju fler vi blir desto mer sliter vi på våra gemensamma ändliga resurser.

Men det många av oss kan göra är att försöka jobba hemifrån ibland. Jag inser att det är lättare för mig som jobbar via dator/telefon i stor utsträckning än för den som tex är personlig assistent eller sitter i kassan. Jag inser också att taxichaufförer eller piloter måste resa mycket i jobbet.

Utöver det så vet jag att det är vissa som har svårt att hålla isär ”att jobba hemifrån” och ”att vara ledig”. Då ska man definitivt inte försöka jobba hemifrån så att jobba hemifrån passar inte alla och det passar kanske inte jämt.

Även jag reser en del i jobbet, ofta med bil eller tåg men också med flyg. Att resa är att umgås och det ska inga miljöpartister försöka ta ifrån oss, oavsett om det gäller affärer eller nöjen.

Men om vi kan jobba hemifrån, så vinner vi så mycket mer. En gammal undersökning visar att vi blir avbrutna var elfte minut på jobbet. En nästan lika gammal sanning säger att det tar 25 minuter att koncentrera sig och komma tillbaks till där vi var innan avbrottet. Det är inte lätt att få nåt gjort då.

Dessutom innebär att jobba hemifrån att vi sparar restid, vilken kan användas till antingen mer jobb eller mer fritid, eller varför inte lite av varje.

Kan man dessutom planera sitt jobb så kan man ta en halvtimme dagtid åt att handla när det inte är köer, så slipper man ägna en och en halv timme åt samma sak på kvällen när det är köer, man har barn i släptåg etc. Den halvtimmen kanske man får jobba igen när barnen har lagt sig eller kompensera genom att man någon gång måste kolla mobilen mitt under hämtning och att det då är någon som ska spela bror duktig och gnälla om det i sociala media för att få likes. Det får man stå ut med.

Genom att jobba hemifrån, kan vi få mer gjort samtidigt som vi är miljövänliga. Vi kan också få mer tid med våra barn – eller med vår partner om hen också jobbar hemifrån samtidigt. Men kom ihåg att miljövinsten med att jobba hemifrån snabbt kan gå förlorad om vi använder tiden med vår partner till att föröka oss. Det kanske är trevligt men ack så skadligt för miljön.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: