Olika sätt att lösa pensionssparandet

pengarSom många vet så har regeringen i princip avskaffat det skattegynnade privata pensionssparandet och därför finns det ännu större anledning än tidigare att se på alternativa sparformer. Det bästa sättet att pensionsspara är att ha en vit lön, därefter kommer kollektivavtal eller motsvarande tjänstepensioner utan avtal.

För den som är företagare och vill skydda sin partner går det att anställa partnern i firman för att kunna ge motsvarande förmåner. Det är också ett bra sätt att jämna ut inkomster inom familjen om man så vill. Men en liten varning. Det är inte bara pensionen som delas på det sättet utan också sjukförsäkring, ersättning vid VAB etc. Det är viktigt att tänka på helheten. Ur pensionshänseende är det dock ofta klokt och tjänar du mer än 10 basbelopp  och din partner inte gör det så är det ofta ett klokt val att anställa henom för överskjutande del.

Men om man vill ha ytterligare pensioner då, eller inte är företagare? Det finns olika vägar att gå och personligen föredrar jag att tänka bort skatten. Skatt kommer och går och man vet inte vad som kommer att gälla den dag man pensioneras, om det inte är väldigt nära. Några saker man kan göra är att:

  • Amortera på lån. Är det gemensamma lån så har det också en utjämnande effekt inom familjen. Det här är nog för de flesta det bästa pensionssparandet.
  • Köp bostad. Även om många tror på en bostadsbubbla så är det enkelt. Så länge det byggs mindre än befolkningen ökar så kommer efterfrågan att stiga. Dock kan det hända att vissa bostäder minskar i värde. Därför bör man vara försiktig. Men kan man kombinera nytta med nöje som genom att köpa sin egen bostad eller en semesterbostad så är det ju bra. Personligen så tycker jag marknaden i Spanien är mer lockande än den här i Sverige och därför har jag investerat i en lägenhet i Alicante.
  • Köp andra fasta tillgångar. Man kan också köpa skog, fastigheter som inte är bostäder eller annat som har ett bestående värde.
  • Investera i värdepapper. Det är klart det är farligt och aktier är som ett kedjebrev. Idag är värdet på aktier frikopplat från substansen i bolaget och mer baserat på förväntningar. Det betyder att den dag människor överger tror på börsen eller tex en kris gör att många vill ta ut pengarna samtidigt så riskerar man att förlora ordentligt. Riskerna kan minskas och avgifterna ökas genom att man använder fonder.
  • Köp guld. Det har länge varit att betrakta som en säker investering. Då människor tenderar att vilja ha guld i kristid kan det kanske vara en bra ide.
  • Bankkonto. Att ha pengar i madrassen ger ingen avkastning. Nej men inte heller några förluster. Har man betalt alla lån så är det inte fel att spara pengar på ett vanligt bankkonto – särskilt om man inte är riskvillig och om man har kort tid kvar till pension.
  • Drick öl och spara tomglasen. Det är kanske inte den klokaste placeringen, det inser alla. Men tipset förtjänar sin plats eftersom det är viktigt att komma ihåg att leva idag också, inte bara tänka på framtiden.

Som med så mycket annat så är riskspridning klokt och har man råd så kan man med fördel kombinera flera av ovanstående tips. Det finns inte en lösning för alla men jag tror det är viktigt att fokusera på vad man vill uppnå. Trygghet kontra avkastning? Utjämning inom familjen? I så fall är det viktigt att skriva tillgångarna som gemensamma eller fördela dem mellan parterna på det sätt som passar familjen. Något annat? Ja det är som sagt var upp till varje familj att lösa på det sätt som passar bäst.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: