Nalle Puh – en björnhona

De flesta av oss tror oss vara immuna mot fördomar. Det är vi inte. Vi har alla fördomar och tur är väl det. Det är precis som alla färgerna i boken ”Omgiven av Idioter”. Rent vetenskapligt går det kanske inte att dela in människor i olika färger och säga att så är vi. Men å andra sidan så är det ett praktiskt sätt att förenkla dialog om hur människor är.

Men problemet när fördomar är när vi tror det är fakta. Ett praktexempel på hur fel man kan ha är att jag hela mitt liv tänkt mig Nalle Puh som en hane. Detta trots att jag så länge jag kan minnas vetat att hennes namn på engelska är Winnie the Pooh. Det var inte förrän någon pekade ut det faktumet att Nalle Puh är en hona som jag förstod det.

Det är klart det är svårare med tecknade figurer utan könsorgan att se skillnad och egentligen spelar det väl ingen roll. Men det visar hur lätt det är att låta sig luras av sina fördomar. Visste du att Nalle Puh var en tjej?

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: