Krisen kommer att gå över snabbt.

Problem med samhällets kollaps

De flesta är ense om att vi ska försöka bromsa spridningen av Corona även om vi är oense om hur. Alla tycks dock inte inse att det har konsekvenser att sätta oss alla i karantän också. Vi har byggt en global värld som är sårbar för störningar.

Min uppfattning är att vi ska bromsa in och försöka begränsa spridningen med metoder som leder till önskat resultat. Men vi ska inte tokstoppa för att vi tror att vi räddar liv.

För det första är det inte säkert att vi gör det. Om någon tror att polisens slumpmässiga nykterhetskontroller räddar liv, så har det i så fall ”kostat” liv att de dragit in dem. Personligen tror jag snarast att den indragningen är nyttig för polisen får tid över att titta på trafiken och ta misstänkta körsätt istället.

Transporter som fastnar i Kina pga avstängningar, eller som får köa vid varendra gränsövergång gör att det tar längre tid att få hit sånt som handsprit, ansiktsmasker och annan sjukvårdsutrustning.

Det ekonomiska bakslag som kommer till följd av detta kommer förmodligen att kosta liv i form av att människor tar den sista utvägen när räkningarna hopat sig och man inte längre har några jobb. Vi kommer också att ha mindre pengar för tex sjukvård, flyktingmottagning och bistånd framöver. Alla som tror att sånt räddar liv måste inse att mindre resurser kostar liv.

Ensamma som inte får besök av anhöriga tappar livsgnistan och kanske dör tidigare än de annars skulle ha gjort. Varje jul överöses vi av budskap om hur folk drabbas av att någon i deras närhet super. Supandet lär inte minska när folk måste hålla sig hemma och blir rastlösa. Även den som normalt är ganska lugn kan bli frustrerad och irriterad på att inte få gå ut och konfliktytorna ökar så klart när man måste vara tillsammans nästan dygnet runt och dessutom av den här osäkerheten. Vi kommer att få se familjetragedier, mer i Sydeuropa än här men det kommer här också.

Människor med allvarliga sjukdomar kommer inte fram till vården eftersom vårdinrättningarna är upptagna med Corona. För dem vore det kanske bättre med en kort puckel och sen en återgång till det normala.

Skilsmässor under den här perioden kan bli extra jobbiga då ett tokstopp i ekonomin kan leda till att man kanske inte kan sälja den gemensamma bostaden och få råd med två nya. Därför tvingas bråkande par bo ihop längre än nödvändigt.

Så att stoppa allt kostar liv – om det är fler eller färre än de man räddar med respektive stopp kan man diskutera.

Folk har tröttnat

Jag märker mer och mer hur folk börjar ledsna på Corona-kaoset. Fler och fler litar på myndigheter som säger att vi inte behöver stänga hela landet. Men jag hör också fler och fler som säger ”ge hit det där jävla skitviruset nu så vi som överlever kan gå vidare sen”.

Fler och fler tycks börja anse att några ska dö av viruset, vi kan med sannolikhetslära räkna ut vilka men vi vet inte säkert. Det kan bli du. Det kan bli jag. Men de flesta ska inte dö av det. Då är det dumt att alla slutar att leva.

Jag säger inte att vi ska ignorera viruset men jag märker att människor i större utsträckning tröttnat på avstängningarna än på viruset. Vi har fortfarande de som av olika skäl vill stänga mer, men de blir färre och färre.

De som vill öppna upp igen blir allt fler och eftersom det är åsikter som styr politiker snarare än fakta så är det viktigt (även om jag tycker svenska politiker får toppbetyg för sin insats under krisen).

När krisen är över

Den kris jag pratar om är inte Coronaviruset. Det kommer att finnas i flera år till, tror jag, men vi kommer att lära oss att hantera det. Krisen är att samhället kollapsar för ett litet virus. Inte bara i ett land utan globalt. Men den kollapsen är bara bitvis faktabaserad. Till stor del är det en mental kollaps och den kommer att gå över när folk har vant sig och tröttnat på politiker som ska visa mest handlingskraft med meningslösa åtgärder.

Min slutsats är alltså att citera en stor statsman, vars initialer passar bra i en toalettpappershamstrande tid: ”Detta är inte slutet. Det är inte ens början till slutet. Men det är kanske slutet av början.” (See Youtube)

Krisen kommer att bestå ännu en tid, men återgången kommer att gå relativt fort för folk är så trötta. När gränserna öppnar finns ett uppdämt behov och resor är bara ett exempel. Många spekulanter sitter med pengar i madrassen som de vill in med på börsen bara de första tecknen kommer på att vi är nära botten.

Företag som har väntat med att investera eller anställa kommer att sätta full fart när de ser att krisen är över, ingen vill bli kvar när konkurrenterna lyfter. Samtidigt har vi nya företag som lyfter tack vare krisen, tex medicintillverkare som får extra tillskott, hemleveranser av mat och mediciner lär kanske ha fått ett lyft som står sig. Samhället har insett behovet av att bygga upp beredskapslager igen så de kommer att handla även när krisen är över.

Låt oss hjälpas åt att snabbt komma rätt när det vänder, då kan vi gå ur den här krisen starkare och de som dör har inte gjort det förjäves. Så snart vi får första tecknen på att smittspridningen ebbar ut – då sätter vi fart.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: