Kombination av arbete och privatliv

Ofta pratar man om balans mellan arbete och privatliv (work-life balance). Jag anser det ofta vara mycket bättre att prata om kombination av arbete och privatliv (work life combination). 

För många är det gamla synsättet fortfarande sant, när man har en fast arbetsplats där man knappt har möjlighet att tänka på privatlivet och samtidigt har svårt att göra någon form av jobb från någon annan plats. Tänk att du jobbar som truckförare på lager. Då är det nog fortfarande rätt att prata om balans mellan arbete och privatliv.

Men har du liksom jag ett jobb som du i huvudsak kan sköta hemifrån så behöver det inte vara något motsatsförhållande. Du kan ringa och boka en läkartid under arbetstid och du kan kolla mailen på kvällen. Då är begreppet ”kombination mellan arbete och privatliv” en mycket bättre beskrivning än ”balans mellan arbete och privatliv”.

Fördelen med att använda kombination av arbete och privatliv är att det leder till lite andra tankesätt. Kan man till exempel bli mer produktivt om man tar en halvtimme av ”arbetstiden” för att uträtta ett ärende som skulle ha tagit två timmar om man gjort det på kvällen? Kan det gynna både privatliv och arbete om man arbetar på halvfart medan barnen är vakna och hemma från skolan och sen tar en timme koncentrerat arbete när resten av familjen sover? Kan man lyssna på ett jobbrelaterat föredrag medan man är på gymmet och på så vis bli mer produktiv?

Har man möjlighet så kan man ofta öka produktiviteten och kvaliteten i fritiden genom att se en kombination istället för att försöka balansera tiden. Lyckas du kombinera jobb och fritid på ett bra sätt så mår du bättre både på jobbet och privat.  

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: