Kodlås på dörren

Det finns mycket man kan göra för att förenkla vardagen. Ett av mina bästa life-hacks är att sätta Yale Doorman på dörren. Förra gången jag flyttade så var min första åtgärd att sätta ett Yale Doorman på dörren. Då monterade jag det själv och eftersom jag är mycket ohändig så vågar jag påstå att nästan alla kan montera det själv. 

När vi så förra året flyttade hit så var byte av lås högt på prioritetslistan, men den här gången lät jag larminstallatören installera det. Detta eftersom jag hade kort om tid och låsen funkar klockrent med Verisure

Största fördelen för min egen del är att när jag reser så behöver jag aldrig stå mitt i natten utanför dörren när jag kommer hem och fundera på var fan jag stoppade nycklarna när resan började. Det har hänt allt för ofta och så kommer jag på att de ligger nere i resväskan och jag ska börja öppna västan utanför för att komma in. Det är skönt att slippa. 

Men viktigare är nog för familjen. Ungarna kan gå komma och gå som de vill. I alla fall fram till 21:00 som är när jag ställt in att deras kod slutar fungera. De har inga nycklar att tappa och man behöver inte fundera på om de har nycklar med sig eller ska bli utelåsta. 

När de kommer hem från skolan så får jag meddelande via appen till både telefon och klocka med info om vem som går in. Det gör att jag kan veta att de kommer oavsett om jag är hemma, ofta då instängd på kontoret och kanske i möte eller om jag är ute någonstans. 

Självklart innebär den kontrollen också att jag kan försäkra mig att ingen obehörig tar sig in. Precis när jag installerat låset för första gången så satt jag bredvid min äldste son i soffan och ser att någon öppnar dörren med hans kod. En halv sekund senare är jag ute i hallen, redo att konfrontera en inkräktare när jag inser att det är min yngste son som lånat brorsans kod. Den gången lärde sig barnen att aldrig någonsin använda någon annans kod eller att visa någon annan koden. 

När morsan, svärmor eller andra besöker oss så kan jag ge dem en kod som funkar medan de är hos oss istället för att krångla med lånenycklar. Jag kan också låsa upp från telefonen om någon skulle komma oväntat när jag inte är hemma. 

Det finns väl egentligen bara en nackdel. Låsen går på batteri och om det skulle ta slut eller något krånglar (tex att man slår in fel kod fler än tre gånger) så är det bra med en annan ingång så för att slippa bära nycklar till den andra ingången, eller gömma en nyckel utanför så har jag satt in Yale Doorman på tvättstugeingången också. Det gör att det alltid finns en back-uplösning. Kan man inte göra det om man tex bara har en dörr så rekommenderar jag i alla fall att man gömmer ett 9-voltsbatteri utanför som gör att man kan öppna låset även om batteriet tar slut. Slår man fel kod för många gånger så är det bara att vänta.

Ytterligare en fördel är att man alltid från telefon kan kolla om dörren är låst (och att låsa den vid behov). Nu behöver jag sällan göra det för låsen är inställda på att låsa automatiskt varje gång man stänger dörren, vilket sparar mycket tid. 

Jag inser att ovanstående ser ut som en annons men jag jobbar inte för Yale Doorman och jag får ingen ersättning av dem. Jag är bara glad att jag kunnat förenkla mitt liv på ett smidigt sätt med deras lösning. 

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: