Integration är svårt när det är ett minfält av förbjudna ord.

mörkt i finalenDet var nog när jag hörde ordet rasifierad ännu en gång som det slog mig. Skälet till att alla politiskt korrekta duckar i integrationsfrågorna är nog inte bara risken att bli kallad rasist eller SD-anhängare. Något som förefaller vara synonymer för många, även om jag anser att det inte är det. Men ett annat skäl kan vara listan av förbjudna ord:

Neger

Mats Ronander är den senaste som gått i fällan och har använt det ord som han växt upp med och som då var ett sätt att beskriva någons hudfärg, inte försöka försköna slaveriet eller annat som man numera anklagas för genom att använda det som numera kallas för N-ordet. Att Mats Ronander till exempel spelade på ANC-galan och alltså aktivt jobbar mot rasism mot negrer har inte längre någon betydelse. Han valde ju ett förbjudet ord. Vi vill inte tillåta ord som påminner om historien. Vi ska inte ens nämna det bakverk som numera bytt namn eftersom vissa ombud för rasificerade anser sig kränkta av att några tycker om dessa mörkbruna bollar.

Zigenare

Stefan Löfven sa zigenare och tvingades be om ursäkt. Man kan tycka att han är en ynkrygg som inte står upp för svenska språket, men han är politiker och därför pudlar han mer än gärna. Numera ska de kallas romer.

Tattare

Om jag förstått rätt så är tattare inte samma sak som zigenare, men väl enligt många en grupp av zigenarna. De ska numera kallas resande. Men här råder större tveksamhet och beroende på vem man frågar grå man lite olika svar. Dock används väl tattare aldrig som annat än skällsord idag och torde ur det perspektivet vara lätt att undvika.

Kinapuffar

Detta är tveksamt om man får köpa detta godis. De som tycker om detta godis kan möjligen komma undan med att Fazer numera bytt logo på sina kinapuffar. Men man får absolut inte tänka koppla ris till Kina för då kan riskornen, kineserna och andra risägare känna sig kränkta.

Listan över förbjudna ord är lång

Det är några av fällorna man kan gå i. Listan kan göras längre om man ska blanda in glassar som Nogger Black och 88:an eller prata om stereotyper som ser ut som japaner och går med kameror. Man kan inte säga japaner, för tänk om de är koreaner. Att säga asiater går inte heller, för tänk om de faktiskt är födda i Sverige, och gulingar är väl det mest otänkbara.

Blattar eller svartskallar är också uttryck som man måste undvika. Detta trots att många av mina latinska vänner pratar om ”cabezas negras” (svarta huvuden, direkt översatt). Men de pratar också om negros (svarta).

Ska vi se skillnaderna eller låtsas som de inte finns

Det är ett dilemma för antingen måste man se skillnaderna och då också kunna prata om dem, eller så måste man låtsas att skillnaderna inte finns, dvs, alla ser svenska ut. Svensk kultur existerar inte. Vi låtsas att vita har samma chans att vinna guld i löpning som svarta eller att den som är utbildad i ett land vars huvudstad ingen kan stava till har samma chans på arbetsmarknaden som den som är född i Sverige. Vi låtsas att vi inte har några fördomar och att alla färger är grå och att begreppet hudfärgad inte finns.

Könsdiskriminering vs rasdiskriminering

Eller så kan vi göra som med könsskillnader. Vi mäter på längden och tvären, vi pekar ut skillnader och letar efter dem även där de inte finns. Vi segregerar och kvoterar för att minimera skillnaderna – även om det för enskilda kan bli till ett högt pris. Vi avskaffar jämställdhetsministern eftersom det ska vara en integrerad del av hela regeringens arbete. Migrationsministern kvarstår, kanske för att släta över att man egentligen vill ha kvar skillnaderna, bara dölja dem genom att måla allt i samma grå nyans.

Jag vet att ordet ras i underrubriken också tillhör de förbjudna orden då människor inte delas in i raser, men nu har vi få ord som lämpar sig och därför använder jag det ändå. Det är svårt att prata om det onämnbara, vilket är just min poäng med artikeln. 

Städare

På andra områden som inte är så påverkade av rasifieringen kan ord leva parallellt. Det är länge sedan städare bytte namn till lokalvårdare, senare hygientekniker, trivselansvarig etc. Där anklagas ingen för rasism. Trots att det faktiskt är en mycket viktig del i den strukturella rasismen. De allt större kraven för att komma in på arbetsmarknaden är vid sidan av den sjuka bostadsmarknaden de två största hindren för integration och alltså i praktiken orsakerna till det mesta av den strukturella rasismen vi kan se. Tack vare RUT så kommer nu ordet städare tillbaks allt mer och invandrarkvinnor kan få jobba och försörja sig själva i Sverige. Något som framför allt många LO-medlemmar stör sig på. De vill gärna fortsätta att se dem som bidragstagare så att de konkurrerar med svenskarna om jobben.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: