Idéfattig budget som är helt ok.

Budgetpropositionen_hösten_2014_('Nådiga_luntan')_002Regeringen har presenterat en budget som de på grund av att oppositionen är DÖ(d) troligen får igenom.

Media fokuserar på hur många som vinner/förlorar på budgeten. Som Ledarsidorna är inne på är inte det viktigaste om man vinner eller förlorar några tior i nettolön/bidrag? Men vad media tydligen inte förstår är att vi alla är vinnare på ett bättre samhälle. Förvisso kan man diskutera vad som är ett bättre/sämre samhälle och det är vad politikerna borde göra.

Då är kritiken från oppositionen om att regeringen är idéfattig mer relevant. Problemet är bara att oppositionen har avgått. Så vi har i praktiken inget alternativ till regeringen. Och utöver att budgeten är idéfattig så tycker jag den är helt ok. Visst jag skulle gärna till exempel önskat mer pengar till försvaret. Men sitter man i regeringen med MP och ska förhandla med kommunister så är det inte så lätt.

Tanken på att de skulle föreslå att åter lägga Riksbanken under demokratisk kontroll som det var när vi hade 13% ränta och 2% arbetslöshet istället för tvärtom vet vi inte kommer i budgeten. Inte heller förslag om att lägga ner Arbetsförmedlingen, då de ändå i praktiken slutat förmedla jobb eller att införa medborgarlön så att människor blir mer oberoende av byråkraternas välvilja är också sånt som kräver mer idérikedom än vad något riksdagsparti kan uppvisa.  Förändringen av ROT visar på ett bra sätt hur fantasilösa regeringen är. Om ROT är bra borde man inte ha försämrat det. Om det är dåligt borde man avskaffa det. Istället gör man något mitt emellan.

Idérikedomen tycks snarast vara hur man kan ”köpa” olika intressegrupper. Idrottsrörelsen ska få sitt. Pensionärerna får sänkt skatt med några tior var så PRO fortsätter vara PRO-S. Det är svårt att vara motståndare till en skattesänkning. Gratis mammografi för kvinnorna så kan man bocka av ännu en köpt grupp. Den dag männen blir lika välorganiserade som kvinnorna som påtryckargrupp så kommer säkert gratis test av prostatacancer. Men annars så är det prioriterat.

FRA får mer pengar så att man kan övervaka undersåtarna bättre och det är väl möjligen något att varna för. Men å andra sidan så gör ju FRA en del annat än att övervaka den egna befolkningen, så väljer de att använda pengarna för att skydda landet mot misstänkta individer/nationer så är det till och med bra.

Ungdomarna får fri tandvård upp till 23 – varför just 23 har jag svårt att förstå. Varför inte låta tandvården bli en del av den vanliga vården istället? Än en gång så saknas idéer.

Naturligtvis ska detta betalas, så man måste höja lite skatter och avgifter här och där. Det är väl egentligen inget att bråka om. Man ger med den ena handen och tar med den andra, men det är inga dramatiska skattehöjningar. Opposition skriker så klart då de är emot alla skattehöjningar, men de kommer ändå att släppa igenom budgeten i riksdagen.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: