Honduras, farligt farligt men härligt härligt

Honduras är ett underbart land, men världens kanske vackraste miljöer och då pratar jag inte bara om kvinnorna. Bergen, havet, öarna, allt är så fantastiskt. Men allt har en baksida. Presidenten Juan Orlando Hernandez (JOH) misstänks för samröre med narkotikakartellerna – eller misstänks för, hans bror har sitter i fängelse i USA för narkotikabrott så samröret är väl att betrakta som bekräftat. Han stal förra valet och borde egentligen vara expresident. Nu kanske man inte får säga att val är riggade utan att riskera att blockas av media.

Jag frågade frugan, Marta, hur många släktingar hon har som har blivit mördade och hon visste inte inte. Men det är väl en handfull ungefär, beroende på hur nära släktingar man räknar. Under de år jag bodde där så behövde jag aldrig dra vapen mot någon men svärmor tvingades vid ett tillfälla skjuta mot gangsters som höll på att jävlas runt huset och som kanske hade för avsikt att inte bara stjäla höns utan också att våldta döttrarna som hämnd för att hon satt dit dem. Sedan dess lugnade det dock ner sig.

Honduras brukar alltid vara topp-tio av världens farligaste länder så att det är farligt är inte bara baserat på erfarenheter utan också statistik. Det ska dock sägas att för turister är det rimligt ofarligt, så länge man inte köper knark eller beter sig som en idiot och tex går runt ensam mitt i natten eller rör sig i områden där turister inte bör vara.

Men Honduras är också vackert. Roatan är ett paradis på jorden. Copan är en av världens mysigaste ställen. Valle de Angeles är en fantastisk fin by med vilda western-stämning. Tegucigalpa är en underbar stad och i Tela, på Telamar finns den underbaraste pool jag någonsin sett.

Jag hoppas det snart bli möjligt att åka dit igen.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: