Grunden för framgångsrikt nätverkande

NätverkandeJag har en bakgrund där jag bland annat varit teamledare i ett av BNI:s mest framgångsrika team i Stockholm. Jag har också tjänat miljonbelopp via affärsnätverk online som LinkedIn. Jag har också runt tusentalet vänner på Facebook, vars värde inte går att mäta i monetära termer. Därför tror jag att jag har en del intressanta tips att komma med kring nätverkande.

För det första är det fel att tro att nätverkande bara är för säljare. Det är eller borde i alla fall vara viktigare för den som jobbar med inköp eller rekrytering. Tänk logiskt. En säljare kan vinna en kund och det ger pengar. Men om någon till exempel behöver en advokat eller en läkare så kan kontakten med rätt person vara mer värt än pengar. Många gånger så är kostnaden för en felrekrytering större än ”kostnaden” för en utebliven kund.  Kunderna kan du dessutom ofta hitta på andra platser än genom nätverkande. Därför borde dessa vara minst lika intresserade av nätverkande som säljare.

Dela med dig av ditt kunnande

Nyckeln till att nätverka framgångsrikt är att dela med sig. Inom BNI säger man till och med att ”givers gain” ungefär ”den som ger, får”. Jag är helt övertygad om att det är korrekt. Inte för att det skulle vara någon form av rörelseenergi som kommer tillbaks, men därför att de flesta människor är funtade så att om de får något så vill de gärna ge tillbaks. Men än mer därför att dom du delar med dig av din kunskap, så visar du samtidigt att du är expert. När man sedan behöver någons kunnande så är det logiskt att man vänder sig till en expert. Känner man ingen så frågar man ofta någon i bekantskapskretsen om de kan rekommendera någon. Därför finns det flera skäl till att nätverkande är bra för affärerna, även när man inte försöker att sälja till sina vänner. Du behöver inte sälja. De kommer ändå att köpa av dig om de bara vet vad du kan. De kommer dessutom att sälja in dig hos sina vänner och en bättre ingång är svårt att få.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: