Genusperspektiv på Ubåten U-137

Jag ser att ”genusforskare” håller på att analysera ubåtskrisen 1981. Det är svårt att ta det på allvar, även om det är tragiskt att skattepengar används till sån trams. Men jag ska göra en egen analys av hur man kan se på händelsen.

Först och främst så är jag förvånad att inte några militanta feminister har valt att använda ubåten som sin symbol. Hon kan ju verkligen sänka männen. Inte bara de män som hon har i sig utan också de män som finns på de båtar som hon sänker. Ubåten har ju historiskt använts för att sänka andra krigsfartyg och den absoluta majoriteten ombord har varit män.

Under Hårsfjärden visade hon också sitt värde. Hon kunde få hela regeringar att dansa efter sin pipa. Den sovjetiska krigsmakten var beredd att använda våld för att hindra att någon svensk soldat kom in i henne. Den svenska regeringen som innan kanske varit manligt kaxig mot den ryska övermakten bestämde sig hastigt men inte så lustigt att sätta freden framför allt och eftersom ”kvinnor inte startar krig” så är väl det kvinnligt beteende.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: