Ge dig själv en god jul

Många av oss är stressade, inte minst nu när allt ska avslutas före jul på jobbet och vi privat har massor att göra inför julen. Att lönen ännu inte kommit in på kontot kan också stressa en del.

Stress beror på bristande kontroll, inte mycket att göra, trots de allmänna uppfattningen. Så vill du bli kvitt julstressen så ta kontroll. Enklaste sättet att snabbt få kontroll är att du tar fram penna och papper – eller den virtuella motsvarigheten. Själv använder jag Omnifocus.

Steg 1 – Skriv ner allt som ska göras.

Det första du ska göra är att se till att du skriver ner allt som du tycker att du behöver göra. Allt. Det betyder allt. Jag kanske ska vara extra tydlig, se till att få med allt. Du måste tömma hjärnan på sånt som den försöker komma ihåg åt dig. Enda sättet att lyckas att att få med allt på din att-göra-lista.

Du ska här tänka på både jobb och privatliv. Vill du göra två olika listor så gör det. Det viktiga är att du skriver ner allt som ska göras. Sa jag att allt måste med?

Steg 2 – Se till att det är aktiviteter

Gå igenom din kompletta lista. Ja kommer du på mer under tiden, skriv bara ner det. Men gå igenom hela listan och se till att det är tydligt vad som ska göras. ”Mamma” säger inte vad du ska göra. Varje aktivitet kräver ett verb. Ska du ringa mamma, eller köpa julklapp åt henne, eller kanske bestämma dig för vad du ska köpa? Se till att varje aktivitet är en tydlig nästa konkreta åtgärd.

Steg 3 – Avgör om det MÅSTE utföras före jul.

Gå igenom varje aktivitet och ta ställning till om det måste göras före jul eller inte. När du är färdig ska du göra en notering i kalendern att kolla listan igen i mellandagarna, innan den första aktiviteten efter jul ska vara utförd. På så vis kan din hjärna koppla av och veta att du inte glömmer något. Ett sätt att göra är att märka aktiviteterna med tex ”1” om de måste utföras före jul. Ja kommer du på fler aktiviteter så sätt upp dem på listan också, men kom ihåg att det ska vara aktiviteter och ta ställning till om det behöver göras före jul eller ej.

Är det några aktiviteter som inte kan göras direkt? Måste du köpa sirap för att kunna göra knäck. Sätt upp det på listan också, eller gör en separat lista för allt som ska handlas. Förresten om du har för mycket att göra – köp färdig knäck. Ibland måste man ta genvägar i livet.

Steg 4 – Var ska aktiviteterna utföras?

Fokusera nu bara på det som ska göras före jul. Det andra struntar vi i för tillfället. För att vara effektiv gäller det att klumpa ihop aktiviteterna så att du gör dem när det är som enklast. Därför vill jag att du grupperar dem (tex märka i olika färger, eller kopiera över på annan lista VAR aktiviteterna ska göra. Några exempel på var kan vara:

  • Kontoret/arbetet
  • Hemma
  • Köpcenter
  • Telefon
  • Hemma hos X

Det viktiga här är att du till exempel gör alla ärenden du ska göra i köpcentret vid ett enda tillfälle. Du ska inte åka dit för att handla mat och sen komma hem och komma på att du glömde att gå på apoteket så du måste åka igen. Just köpcentret är en historia för sig i juletid.

Det är inte fel att säga att man kan bli stressad bara av att se allt folk som stressar runt. Mitt tips om du känner att det är jobbigt är att fundera på när det är bästa tiden att åka dit. Är det när de öppnar på morgonen? Innan de stänger? Julafton? Försök hitta när det är lugnt. Har du ledigt på måndag så kanske direkt på morgonen är bäst. Ta inte ett glas vin på söndagkväll och sovmorgon för att sen åka runt lunch när det kanske inte ens går att hitta parkering. Var där när de öppnar och ha allt planerat så du kan hinna därifrån i lugn och ro. Sen kan du ta ett glas vin på måndagkväll istället och sova ut på julaftonsmorgonen.

Se till att du är klar med allt som ska göras på arbetsplatsen innan du går hem sista arbetsdagen. Kom du just på att du måste semesterkoppla telefonen eller lägga in autosvar på mailen. Bra, lägg till det på listan. När du går hem ska skrivbordet (i alla fall symboliskt vara tom).

Steg 5 – Prioritera om vid behov

Är listan för lång för de få dagar som återstår. Ok, så prioritera om då. Det viktiga är att det är du som bestämmer vad du ska skita i, inte ”tiden”. Hinner du inte göra inlags sill – köp.

Har du inte råd med julklappar till alla – skit i det. Ring dem på julafton bara och kanske förklara situationen. Du äger ditt liv och ingen annan än dina egna små barn kan bli ledsen över att de inte får julklappar av dig. Handlar det om dina barn – ge dem då en slant att köpa något för under mellandagsrean – eller ett handskrivet presentkort på en resa under våren. Eller så köper du julklappar till dem men struntar i julskinkan. Det blir ändå bara mat över och barnen skryter inte om julskinkan, bara om klapparna. Använd din fantasi.

Går det inte så går det inte. Ibland måste man acceptera att livet inte är en saga utan en verklighet. Jag känner många som aldrig fått julklappar. De har blivit bra människor ändå – och barn förstår ofta om man försöker förklara för dem. Ibland annars också. Fan, ibland förstår de för mycket.

Om du inte hinner städa allt, fundera på vad som är viktigast. Toaletten, hallen och en ren duk. Vem fan ska kolla om det är damm längst in i köksskåpet eller om all tvätt är struken. Göm undan. Livet är inte ett Instagramkonto, inte ens för de som låtsas det.

Steg 6 – Utför det som ska göras.

Istället för att bara börja uppifrån så kan ett sätt vara att börja varje morgon med det som känns jobbigast på listan. Kanske har du en särskilt tidpunkt när du ska göra alla samtal (tex när barnen är i skolan så du har lugn och ro eller på lunchen om du inte kan ringa annars). Se till att planera för det så du kan få allt gjort på det sätt som passar dig.

Om något ändå går fel, lev med det. Glömde du prinskorven, jaha, stek lite falukorv istället. Vem bryr sig. Nu är det jul så koppla av och njut.

Steg 7 – Julen är över.

Gå tillbaks till din lista och se vad som ska göras nu. Är det något inför nyår som måste göras. Tja, det är bara att börja om igen. Kanske ska du skriva upp på listan att gå tillbaks och kolla det här blogginlägget.

Med det önskar jag – en riktigt God Gul och ett Gott Nytt År till dig.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: