Förenkla ditt resande

Bruttopacklista

Förenkla resandet med en bra packlista.

Jag fick idag senaste nyhetsbrevet från Struktur David Stiernholm. Det handlade mycket om att använda sig av packlistor. Generellt så använder jag checklistor till mycket. Detta då min hjärna är skapt för att tänka, inte komma ihåg. En av de checklistor jag använder är en bructtopacklista.

Min bruttopacklista innehåller allt från slips till shorts. Den ligger bland mallarna i Evernote. När jag sedan ska resa någonstans, så kopierar jag listan, byter till lämpligt namn och stryker allt jag inte behöver. Ska jag som denna vecka på tjänsteresa till Bryssel så kan jag lugnt stryka shorts från listan. Ska jag å andra sidan åka på semester så kanske jag raderar visitkort, slips och adapter till projektor. En del av listan är sånt som ofta är sista minuten (plånbok, telefon etc) och den kollar jag alltid innan jag kliver ut genom dörren. 

Jag har olika rubriker på min packlista, till exempel:

  • kläder
  • necessär
  • laddare
  • övrigt
  • sista minuter

Beroende på intressen och resmål kan det kanske vara en god ide att lägga till ytterligare kategorier tex:

  • För barnen
  • Till segelbåten
  • Till stranden
  • Jobbrelaterat

Dubbla uppsättningar

Ett tips i anslutning till detta är att ha dubbla uppsättningar av vissa saker, tex två tandborstar, så man kan packa necessären kvällen innan och ändå kunna borsta tänderna på morgonen. Men samma sak kan gälla laddare till den bärbara datorn (För att slippa krypa under skrivbordet varje gång man ska ta med datorn ut) eller till klockan (så man slipper krypa under sängen). Det kostar några hundralappar en gång men kan vara mycket värt. 

Extra plånböcker

Jag kör dessutom extra ”plånböcker” eller små fickor/kuvert beroende på destination. När jag ska till London så är det inte bara pundsedlar utan också medlemskort på casino, Oyster Card till tunnelbanan etc som ligger i den.

Reser jag till USA så är det utöver dollar, nycklar till kontoret, passerkort etc. Mindre frekventa destinationer som tex Polen eller Ungern har jag bara lite pengar i ett kuvert till. Det är inga stora pengar men kan i alla fall hjälpa mig att köpa en flaska vatten på flygplatsen eller ta en taxi till närmaste bankomat om jag inte kan/vill ta ut pengar på flygplatsen. 

Även om man ofta kan betala med kort och Uber funkar på många håll så är det inte alltid så. På många håll i världen gäller fortfarande att ”cash is king” och Uber/webtaxi lyser med sin frånvaro, eller som i Luxemburg har sin egen ”variant” där man måste gissa vad franskan betyder så man ska förstå vad man beställer.

Fokusera på varför du reser

Genom att strukturera rutiner så kan man fokusera på det som kräver fokus. När det gäller resande så är det syftet med resan. Antingen frigör du tankekraft från packning, växling etc till det kundbesök du ska på, eller på att njuta av upplevelsen, eller vad det nu är resan har för syfte. Så trevlig resa på dig.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: