Exempel på problem med integrationen

Det finns några problem med integration som alla kan se men de flesta politiker blundar för eftersom det inte passar deras agenda. Jag ska ta ett tydligt exempel. Tänk en kille som kommer hit från ett krigsdrabbat land. Han är 15 år och har aldrig gått i skola. Däremot har han sett sin pappa mördas, sin mamma våldtas och har själv utsatts för en hel del våld. Han kan inte ett ord svenska eller engelska men han ska in i svensk skola. Hur gör man då?

1) Sätter honom i en klass 9 med jämnåriga barn? Då han inte kan läsa eller skriva (bra nog) inte förstår instruktionerna, säkert har en del udda vanor och är ny kommer han att sättas på prov av klasskompisarna och måste slåss eller bli hackkyckling. Om inte annat kommer de skratta när han ska uttala ord på ett språk han inte kan. Barn är såna. Jo vuxna också. Jag har själv både skrattat och blivit skrattad åt för felaktiga uttal. Men barn tar det hårdare. Han kommer dessutom, inte ens om han är Mensamaterial att ha en chans att klara kraven för gymnasiet som är obligatoriskt och kommer aldrig in på arbetsmarknaden.

2) Sätter honom i en klass med mindre barn och hoppas att han ska kunna komma ikapp? Tex en femtonåring bland tolvåringar. På den nivån får han några år till på sig att lära sig och kan förhoppningsvis ha en större chans att klara gymnasiet när det väl kommer dit.

3) Håller honom i specialklass tills han lärt sig tillräckligt för att klara en vanlig klass? Förutsatt att nivån i den vanliga skolan är tillräckligt låg så att det går att läsa in 9 år på 3-4 så kan det vara en väg framåt. Då kommer han att börja i gymnasiet som 19-åring kanske och vara 3 år äldre än klasskamraterna. Han kan nog bli poppis bland tjejerna men då blir han automatiskt impopulär bland killarna vilket han iofs kan kompensera genom att langa cigg och snart också sprit åt dem.

Oavsett alternativ så är det ett problem. Ingen av ovanstående lösningar är optimal men vad ska man då göra? De politiska partierna har i princip två lösningar. SD vill kasta ut alla som inte kan svenska (eller i alla fall hindra dem från att komma hit). Övriga partier låtsas som att det inte är något problem, eller möjligen som att skolan är undermålig då så många går ur nian utan att ha tillräckliga kunskaper. Att de inte gått de första 6-8 klasserna låtsas man inte om. Observera att jag i ovanstående problemformulering inte pratar volymer. Problemet existerar oavsett om det är 1 eller 100 000. Därför ligger inte lösningen heller i att diskutera volymer.

Jag ha ingen patentlösning, men problemet i dagens politik, eller i alla fall fram tills för något år sedan var att bara ett politiskt parti såg problemet och deras lösning var att kasta ut barnen. Jag tror inte på den lösningen. Men jag tror att vi måste våga se problemen för att komma upp med hållbara lösningar.

För ovanstående är bara ett av problemen med integration. Vi kan prata brottslighet, bostadssegregation, arbetsmarknad och se andra problem. Men det största problemet är ändå att vi har (eller i alla fall hade fram tills valåret började) sju strutspartier i riksdagen. Det enda parti som ser samma problem som de allra flesta människor som inte lever i en skyddad bubbla är rasistiskt och vill lösa problemet genom att stänga gränserna mot invandring och kasta ut de som kommer hit.

För väljarna står valet mellan att rösta på de som inte ser eller förstår vad som händer i landet. Eller att rösta på de som har en lösning som de flesta av oss inte gillar. Men det är i alla fall en lösning. Här är förklaringen till varför SD växer. Nu har övriga partier börjat inse det.

Men de vågar inte ta en öppen diskussion där lösningar faktiskt kan komma upp. Alla som jobbar med någon form av kreativitet vet att det krävs en massa dåliga idéer för att komma på de goda idéerna. Men om man ”förbjuder” de dåliga idéerna och kallar dem rasistiska och att ingen vågar nämna sina idéer eftersom det kan påverka den politiska karriären så länge de inte är väl förankrade så försvårar man den kreativa processen att skapa goda idéer på hur vi ska kunna lösa problemen.

Istället ägnar de sig åt ren valtaktik för de har inte själv några lösningar på integrationsproblemen så de kopierar SD:s politik i varierande grad. Förlorarna är som vanligt folket, både de som invandrat och de som är födda här – och faktiskt vi som både är födda här och har invandrat – eftersom vi får sämre lösningar.

Vad Sverige behöver är en öppen debatt om problem och möjligheter med migration, med en internationell värld och med en tid där såväl information som människor rör sig lätt över gränserna. Det parti som är beredd att bjuda in till det skulle kunna få både min röst och mitt engagemang. Men tyvärr lutar det mest åt att jag struntar i att rösta i riksdagsvalet i höst. Det finns inget alternativ som förtjänar min röst.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: