Ett sätt att slippa äta nyttigt

Jag är kinkig med maten. Jag har länge haft uppfattningen att Sverige är ett rikt land och vi har råd att bara äta det som är gott. Ändå har jag aldrig passerat 90 kilo – även om jag var nära förra sommaren.

Mitt problem är att jag har svårt för att äta grönsaker. Jag tycker illa om konsistensen och jag är tycker inte om smaken. Men jag kan dricka nästan vad som helst. Alltså löser jag det genom att dricka grönsakerna. Jag gör helt enkelt en smoothie på morgonen som innehåller mer grönsaker än jag brukade få i mig på en månad. Så dricker jag den istället för att äta frukost. Sen kan jag äta gott resten av dagen med gott samvete. Att det spar tid är ingen nackdel.

Detta är ingen jävla matblogg så tro inte att det kommer ett perfekt recept. Så lagar inte jag mat. Jag höftar och chansar. Så även med smoothien. Men jag brukar göra på ungefär samma sätt. Jag har en bra mixer, en som tål is och som verkligen kan mosa gräset. Har du en sämre mixer ska du definitivt inte prova att mixa selleri. I en bra mixer funkar det utmärkt. Följande är rätt lagom för två personer.

Jag lägger i lite is, typ ett tiotal isbitar, sen fyller jag på med frysta blåbär (eller hallon eller vad jag nu har). Ungefär lika mycket. Därefter lägger jag i en banan, hyfsat med spenat, lite broccoli, en bit chili (eller paprika) och vad annat jag kan hitta i gräsväg i kylen som verkar passa. Sen slår jag över en rejäl skvätt (ca 3 dl) yoghurt av valfri smak och en dl vatten. På toppen lägger jag en handful gojibär och kryddar med lite chili och svartpeppar.

Men jag lägger också i en matsked eller två med en blandning av pulver som jag köper i hälsokostaffären. Nu består blandningen av Maca, Spirulina, rödbeta, ingefära och gurkmeja. Genom att jag blandar en rejäl bruk åt gången spar det tid jämfört med att blanda det varje morgon.

Jag har en mixer som jag ställer på smoothie och så är det färdigt efter en dryg minut. Ibland slår jag på maxeffekt i 10-15 sekunder extra. Som du kanske kan gissa så ser det för jävligt ut när man blandar alla färger från rödbeta till gurkmeja över blåbär och i övrigt en massa grönt, men smaken är faktiskt helt ok. Plus att jag trettio sekunder senare har druckit upp och kan känna mig nöjd med att ha gjort en nyttig start på dagen. När det sedan kommer till lunch och därefter middag så kan jag äta som vanligt och ändå känna mig nyttig.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: