Ett mål är bara ett mål om man strävar dit

Jag känner många som gnäller över att de inte lyckas, eller än värre gnäller över att andra lyckas i livet men själva inte gör ett seriöst försök att lyckas. Självklart kan det finnas flera anledningar till detta. En anledning är att de inte vet vad de vill. Sån är jag också ibland. Det är inget ont i det. Men då kan det vara bra att strukturera vad man vill, att till exempel sätta mål med livet. Har man inga mål så kan man inte heller uppnå dem.

Att sätta mål

För att veta vad man vill måste man sätta mål med det man gör. Det kan vara mål som:

  • Kunna ägna minst 10 timmar i veckan åt barnen.
  • Väga max 80 kilo.
  • Tjäna en miljon om året.
  • Gå i pension när jag är 55.

Att säga att man vill ha ett bra liv är inget mål. I alla fall inte utan att man är överens med sig själv om vad man menar med ett bra liv. Det är också vettigt att fundera på när man vill ha uppnått det. ”Jag vill vara frisk nog att orka jobba fram till 65, att aldrig behöva oroa mig för pengar till räkningarna, kunna äta mig mätt och hålla ihop äktenskapet” är däremot målsättningar. Skillnaden är att det är mätbart och definierat.

Mål vs dröm

En annan viktig ska är att man ska ha mål som man är redo att offra något för att uppnå. Att bara vilja gå ner i vikt utan att lägga om diet eller börja träna är inte att sätta mål. Det är att drömma.

Inse sina begränsningar

Jag vill både ha tid med barnen, göra ett bra jobb, tjäna bra med pengar, har tid med vänner, umgås med min fru, hinna träna och ibland bara slappa framför en serie på Netflix. Vidare så tycker jag om att äta och dricka gott. Jag har också ett intresse för struktur, personlig produktivitet och personlig utveckling.

Att jag vill ägna mig åt flera saker betyder att jag kan aldrig bli bäst på något. Jag kan inte bli till exempel börs-VD. Därför att då krävs det jobb 16-18 timmar om dagen och då får man välja bort tex barn, vänner och familj. Jag kan inte bli någon atlet eftersom jag inte vill leva asketiskt.

Jag kan aldrig dedikera all min vakna tid åt barnen eftersom jag vill göra ett bra jobb så jag också kan försörja dem, leva gott och skapa en ekonomisk trygghet åt dem den dag jag är död.

Välj realistiska mål

Att inse sina begränsningar är att inse skillnaden på mål och drömmar. Mitt mål är inte att bli miljardär. Men mitt mål är att kunna leva gott utan att behöva lönearbeta inom ca 10 år. Inte för att jag ska sluta jobba utan för att jag ska ha friheten att välja hur mycket jag jobbar och med vad.

Jag har som mål att vara en bra far och lära barnen det de behöver kunna för att bli goda vuxna och skapa sig bra liv. Det betyder inte att jag leker med dem jämt när de vill det eller att jag ska curla åt dem. Tvärtom måste jag ibland tala om för dem vad de ska göra och tvinga dem att göra det. Jag måste ibland lära dem att det är nyttigt att ha tråkigt och att inte ha något att göra. För då lär man sig uthållighet, samt att man tränar sin fantasi.

Jag kommer aldrig att ta svart bälte i karate. Jag började för sent och är allt för ovig. Dessutom vill jag varken investera den tid som krävs eller ge upp så mycket annat. Däremot ska jag ta rött bälte inom kort. Jag tror att mål ska vara realistiska i förhållande till vad man är beredd att offra för att uppnå dem.

Genom att jag klargjort mina mål för mig själv på både kort och lång sikt så kan jag se till att nå dem. Vägen dit är inte alltid rak och man springer på en och annan käftsmäll. Men då reser man sig upp och kämpar vidare. Sen kan man självklart ändra sig. Jag har inte samma mål idag som jag hade när jag var 20. Så man måste inte ha ett mål med livet men man bör ha olika mål och något att sträva efter, oavsett om det är ekonomiskt, känslomässigt, hälsorelaterat eller bara för nöjes skull. Men att sätta ett mål och sedan skita i det leder ingenstans. Då är det inget mål, då är det en dröm. Ett mål är något man aktivt kan jobba emot.

Vad är nästa aktivitet?

Har du ett mål så kan du varje dag fråga dig vad du kan göra som leder dig närmare ditt/dina mål. Då blir dagen meningsfull. Så om du har ett mål i livet, vad är nästa fysiska aktivitet du kan göra för att nå dit?

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: