Ett begränsat bankkonto

Tänk dig att du har ett bankkonto där du varken vet eller kan kolla saldot. Du har inga möjligheter att fylla på kontot, du får ingen ränta och du kan inte betala på annat sätt. Du kan inte heller leva gratis utan pengar förbrukas varje dag även om du äter och bor så billigt som möjligt. När pengarna på kontot är slut så dör du. Problemet är att du kan aldrig veta om nästa krona du spenderar är den sista – eller om du fortfarande har flera miljoner på kontot. 

Vad skulle du då lägga pengarna på? Bara det allra nödvändigaste? Skulle du bränna allt för att hinna ha kul medan du lever även om du vet att du förkortar livet dramatiskt? Skulle du prioritera kostnader för att resa och uppleva? Skulle du köpa prylar (som du ändå inte får ta med när du dör)? Skulle du satsa på att vara själv, umgås med några få viktiga så mycket som möjligt även om allt umgänge kostar pengar, eller skulle du investera i att få ”likes” från så många som möjligt – även de du inte känner även om varje ”like” kostar en krona eller några ören?

Jag antar att du inte kan svara enkelt på alla frågor. Men fundera en stund. Vad är viktigt att lägga pengar på när du vet att du aldrig kan få tillbaks dem? Barnen? Att utbilda dig och utveckla dig själv? Att resa jorden runt? Att festa dygnet runt? Att betala en PT och träna dig till en perfekt kropp? Att uppvakta din partner? Vad är viktigt för dig?

Vill du betala för att använda din dator och el för Facebook eller för att läsa bloggar? Vill du spendera några tior i månaden på Netflix? Eller är det värt att snåla så pass att du förr eller senare dör utan att du känner att du riktigt hunnit leva?

Nu kan vi låtsas att bankkontot inte längre innehåller kronor och ören utan minuter och sekunder. Tänk dig att du ska dö en dag. Du vet inte när. Tiden tickar på. Du vet inte om du dör i morgon eller om många år. Vad ska du investera din tid i?

Förresten, vi kan sluta låtsas. Det är precis så det är. När din tid är slut så dör du. Det kan du inte göra något åt. Däremot kan du välja vad du gör av din tid innan. Vad är viktigast för dig att spendera tiden på?

Gör det då för fan – istället för att sitta här och läsa min blogg. 

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: