Enkel kompromiss om flyktingpolitiken?

Permanent jobb istället för permanent socialbidrag

flyktingbåt

Sossarna vill ha permanent uppehållstillstånd då det är det mest humana för den som vill kunna påverka sin framtid. Moderaterna vill ge tillfälliga uppehållstillstånd för att inte Sverige ska bli mer attraktivt än andra länder. Hur ska de kunna komma överens?

Jo det är ganska enkelt, om man också kommer ihåg vad partierna anser om arbetskraftsinvandring. Moderaterna är för och sossarna är emot (i alla fall så länge det finns någon fackmedlem inom Sverige som rent teoretiskt kan utbildas till att göra jobbet).

Låt oss då kombinera det hela. Låt den som får asyl få ett uppehållstillstånd på fem år. Men låt det vara möjligt att omvandla till uppehållstillstånd för arbetskraft om vederbörande hittar jobb och har man haft uppehållstillstånd som arbetskraft i fem år så kan man få PUT.

Fördelarna är uppenbara:

  • Sverige får motsvarande regler som andra EU-länder (tillfälliga uppehållstillstånd).
  • Flyktingarna får chansen att påverka sin framtid, inte bara vara beroende av omvärlden.
  • Vi får en morot att skaffa jobb, vilket är det viktigaste för integrationen.
  • Att vi dessutom slipper dessa snyftreportage om de som utvisas efter 11 år i Sverige fast de har jobb osv är en annan fördel.

Ta bort möjligheten att överklaga utvisningsbeslut.

Utöver detta vill jag att man tar bort möjligheten att överklaga. Ingen ska behöva leva i limbo i mer än sex månader. I dagens extrema situation är det bättre att ta bort möjligheten att överklaga för att frigöra resurser att hantera ärenden snabbt och rimligt rättssäkert en gång än att hantera samma ärende gång på gång medan man inte hinner med andra.

Ge säkra vägar till Sverige.

Jag vill också se att Sverige slutar kräva av flygbolag att kontrollera inresandes visum alternativt öppnar upp för asylansökningar på ambassader (även om det av praktiska skäl måste vara begränsat) eller till att börja med en utfästelse om att göra det så snart nuvarande situation lugnat ner sig. Man ska inte tvingas ut i gummiflottor på Medelhavet där man riskerar livet för att få komma till de förmånliga tältlägren i den svenska vintern. Den som flyr för sitt liv är värd en bättre möjlighet. De ber inte om att bli omhändertagna i stora läger där andra ska försörja dem i alla framtid. De ber bara om en möjlighet att få leva i fred och efter bästa förmåga försörja sig och sin familj.

Det går att både öka integrationen, minska asylinvandringen och ge ett värdigare mottagande.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: