Dödades George Floyd för att han var man?

Det påstås att George Floyd dog av polisens våld för att han var svart. Visst är det sant att svarta är överrepresenterade som offer för polisvåld i USA. Det är 2,5 gånger så stor risk att en svart man dödas av polisen än att en vit man dödas av polisen i USA

Men om vi tittar på andra parametrar än hudfärg så blir bilden annorlunda. Ser på på könsfördelningen så är risken för en man att bli dödad av polisen i USA ca 20 gånger större än för en kvinna. Så kan man påstå att han dödades för att han var svart, så är det ännu mer sant att han dödades för att han var man.

Jag vet inte, men den som orkar kan på motsvarande sätt söka fakta om den polisman som dödade honom och de anmälningar han tidigare fått. Var det bara från svarta, eller även från vita? Har även kvinnor anmält honom för grovt våld?

Hur ser det ut om man tittar på klasstillhörighet? Dödades George Floyd kanske för att han var underklass, arbetslös, fattig? Dödades han för att han var outbildad?

Hur är det med åldern av de som dödas? Eller med vikten? Kanske dog George Floyd för att han var en medelålders, överviktig man, någon som ofta i allt utom hudfärg kallas för privilegierad.

Personligen tror jag det starkaste skälet var att han (rätt eller fel) misstänktes för att ha handlat med en falsk sedel. Sen spelar nog könet in. Jag tror inte polisen hade tryckt sin feta kropp mot en kvinnas hals på samma sätt som mot en man. Men kanske har jag fel. Dock visar historien att väldigt få kvinnor dödas av polisvåld.

Tycker någon att det är fel att dra in könsaspekten på misstänkta brottslingar istället för att fokusera på hudfärg? I så fall kan vi ta den debatten när det gäller de som begår överfallsvåldtäkter i Sverige också. Majoriteten är män. Ja absolut, men det är inte det enda de har gemensamt så varför bara fokusera på en faktor åt gången?

George Floyds död var tragisk och jag hoppas polisen som dödade honom får sin dom. Alla människor bör inför lagen och de som ska upprätthålla lagen vara värda lika mycket. Ingen ska behöva dö på grund av ras eller kön. Men George Floyd kommer inte tillbaks bara för att aktivister i Sverige dödar sina äldre släktingar med Covid-19 bara för att de brinner för att få demonstrera sin ignorans för andra människors liv.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: