Din personliga verklighet

Det pratas ofta om virtuell verklighet eller artificiell verklighet när det handlar om hur vi kan se saker som inte finns, tex för att bygga Minecraft genom våra telefoner på ett riktigt bord. Förvisso ligger det stora pengar i det, särskilt porrindustrin tror jag kan nå riktigt långt med VR.

Men något som jag tycker är intressantare är vår personliga verklighet. Vi pratar tex om Facebookbubblor där vissa nästan bara ser sånt som sprids från Fria Tider och liknande alternativmedia. Andra ser nästan bara det som det egna partiet delar. Vissa ser mer gulliga katter och andra ser mer mat. Så snart vi googlar något får vi annonser för det lite överallt.

Traditionella media lever på att sälja annonser. För det behöver de klick. De vet att vi har lättare att klicka på katastroflarm än på nyheten om att det blir fint väder, någon har tillfrisknat, ett barn har återsett sin far etc. Därför sprider de mer negativa än positiva nyheter.

Men istället för att låta media, partiet eller dina vänner skapa din verklighet, varför inte skapa din egen personliga verklighet?

Vad vill du se mer av? Positiva nyheter som ger hopp om en bättre värld? Möjligheter att tjäna pengar, inspiration att skriva en roman? Såna som övervunnit till synes oöverstigliga hinder? Du kan skapa din egen personliga verklighet. Börja med att fundera på vad du vill uppnå i ditt liv. Se till att följa personer som skriver om sånt du gillar. Blockera eller ”avfrienda” de som sprider negativa stämningar.

För att vara mer konkret, vill du ha en god hälsa, sluta gilla den som lägger upp bilder på onyttig mat, alkohol eller käcka uttalanden som att ”jag har inte övervikt, jag har underlängd”. Börja följa de som lever hälsosamt. Även i livet AFK (away from keyboard) så gäller samma sak. Tacka nej till festen du ändå inte vill gå på. Träna och ät sunt. Du måste inte luncha med kollegorna. Ta med nyttig mat istället.

Vill du tjäna mer pengar. Lär av de som gör det. Följ inspiratörer som är rika, se om du kan lära något av dem. Du kan inte bli rik genom att knarka nyheter om ett virus, såvida du inte tex är i PR-branschen eller är vetenskapsman med virus som huvudområde. Läs sånt som du lär dig något av, studera hur de framgångsrika har gjort istället för att läsa de senaste dödssiffrorna från Italien och fundera på hur de kan påverka Sverige om några veckor.

Att det funkar vet alla som någon gång tänkt skaffa barn och insett att det är barnvagnar överallt eller den som någon gång snöat in på ett visst bilmärke och ser det i varenda korsning. Samma sak med de som har en religiös eller politisk övertygelse och hittar bevis för att de har rätt överallt. Eller den som söker något att bli kränkt över och hittar det medan andra aldrig ser kränkningarna. Man hittar det man letar och om du väljer att skapa din personliga verklighet istället för att låta andra göra det så kan jag garantera att du kommer bli lyckligare – även om du bara lyckas styra om en liten del av det som du låter påverka dig. Du väljer vilken verklighet du vill leva i.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: