Det går inte att automatisera relationer

Idag kan robotar och artificiell intelligens sköta väldigt mycket men inte allt. Relationer krävs det fortfarande människor till. Man kan lita på en maskin och man kan självklart ha nytta av den, men man kan inte ha en vettig relation med den.

När det gäller jobb så kan man tex ha en robot som lagar mat åt de äldre och till och med pratar med dem, men en robot botar inte ensamhet och ger inte sällskap under tiden. Service är till stor del relationer och därför kan inte all service automatiseras.

McDonalds kan ha automatiska ordermaskiner där man beställer mat och betalar men maskinen kan inte se till att du får extra varma strips själv men att barnen får lite kallare eller ge dig ett leende tillbaks. Försäljning är relationer och därför kommer alltid försäljning att behöva ha människor inblandad, även om robotar kan vara ordermottagare.

Så kan vi ta privatlivet. Även om det finns avancerade sexdockor så blir de aldrig mer än runkmaskiner (dildos för män). Visst kan vissa ha en relation med dem, men det blir aldrig ömsesidig kärlek.

Så lika lite som en man behöver frukta en dildo i frugans byrålåda behöver en kvinna frukta en sexdocka i mannens garderob. Handlar relationen om mer än att tillhandahålla en tjänst så krävs en människa. Och de flesta kärleksrelationer är mer än att bara vara ömsesidiga sexhjälpmedel – eller borde i alla fall vara.

När det gäller jobb så kommer det alltid att behövas människor i yrken som handlar om relationer med patienter, kunder eller medborgare. Det räcker inte med en robotdammsugare, ordermaskin eller app som läser av medicinska värden och automatiskt skriver recept. Det räcker dock inte bara med att vara bra på relationer. Du måste också kunna något mer för att ha en plats på framtidens arbetsmarknad.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: