Dags för demokrati 2.0

Dagens demokrati såg sitt ljus i Sverige för 100 år sedan. Då var Sverige ett jordbrukssamhälle med en lågt utbildad befolkning. Det kunde ta en vecka för nyheter att färdas från Stockholm till Indal. Ingen hade hört talas om Internet eller TV. Nyhetsförmedlingen bestod i huvudsak av hörsägen även om det fanns tidningar.

I en sån tid är det naturligt att direktdemokrati inte fungerar utan att man måste förlita sig på representativ demokrati och långa lov för de folkvalda för att kunna åka hem och ta hand om skörden. Sedan dess har systemet byggts upp för att passa den rådande modellen och de som har makten i den rådande modellen. Man har skapat fyraprocents-spärr för att hålla oetablerade partier borta, partistöd och presstöd för att säkerställa mångfalden samt att gynna de som sitter vid makten.

Utöver det, vad är det som hänt under de senaste decennierna?

 • Internet har gjort sitt intåg
 • Människor är väl utbildade
 • Politikerna avhänder sig demokratin till experter i tex Riksbankens styrelse.
 • Politikerna i Sverige avhänder sig makten i många frågor till EU.
 • Vi kan se hur nya rörelser gör sitt intåg i politiken. Efter att riksdagen bestått av samma fem partier under lång tid så har nästan varje val bjudit på ett nytt riksdagsparti på sistone.
 • De etablerade partierna har övergett (eller omprövat) sina ideologier – kanske baserat på att de formulerades för ett århundrade sedan.
 • Partierna har slutat prata om vad de vill för att istället förklara vad vi är tvungna att göra.

Det är kanske inte så konstigt att många tycker att demokratin i dess nuvarande form spelat ut sin roll. Särskilt inte när till och med politikerna vill ha mer av expertstyre, blocköverskridande överenskommelser etc.

Frågan är vad som ska komma sen?  Mer av samarbete mellan partierna så att demokratin i praktiken avskaffas? Man ska komma ihåg att varje blocköverskridande överenskommelse utan folkomröstning tar makten från väljarna. Detta är något vi kan se komma. DÖ var ett utomordentligt exempel på detta. Men är det en önskvärd utveckling. Inte enligt mig i alla fall.

Mer av direktdemokrati? Det har jag svårt att se när inte ens partierna vågar låta sina egna medlemmar direkt välja partiledaren. Å andra sidan är det ytterst ovanligt att de som har makten i ett samhälle frivilligt ändrar på detta. Det brukar krävas revolution eller åtminstone hot om revolution. Om det blir vägen att gå hoppas jag revolutionen sker genom valsedeln och inte med våld. Jag hoppas också att det inte tar vägen via SD och det kaos som skulle komma om de fick makten.

Något annat. Då är frågan vad som ”något annat” skulle vara. Vad vill vi uppnå? Jag har i alla fall vissa ideer:

 • Ett politiskt engagemang utanför partier och parlament som också räknas in av demokratin.
 • Ett totalt stopp för att myndigheter och skattepengar används för att tala om för medborgarna vad vi ska tycka.
 • En öppen och ärlig debatt där åsikter bryts mot varandra och där votering mellan olika alternativ ses som det önskvärda istället för ständiga överenskommelser.
 • En diskussion om vilken framtid vi vill se och där kandidater (partier) pratar om vad de vill se istället för att försöka förklara vad vi ”måste” göra.
 • En tydlig maktdelning mellan politiker och rättsväsende. Att blanda rollerna är inte bra.

Vad som är det bästa systemet för demokratin i framtiden vet jag ej. Men jag vet att demokratin behöver utvecklas och att den utvecklingen kommer inte att ledas av de som gynnas av dagens system. Så låt oss gärna diskutera hur vi vill att demokratin ska se ut.

 

Uppdatering: Jag hade visst skrivit i ämnet Dags för Demokrati 2.0 redan för 4 år sedan. Här är mina tankar från den gången.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: