Corona i Honduras

Vissa anser att Covid-19 är värst. Jag anser att även om Covid-19 är illa så är nedstängningen av världsekonomin värre. Jag är övertygad om att fler kommer att dö av de ekonomiska konsekvenserna än av själva sjukdomen. Men oavsett om jag har rätt eller fel så kommer många att dö både av viruset och av nedstäningen av ekonomin så vi behöver inte diskutera vad som är värst.

Jag vill dock peka på några konsekvenser av viruset som vi inte ser här i Sverige. Vi är lyckligt lottade och bor i ett rikt land. Här hjälper regeringen (indirekt skattebetalarna) de som drabbas av arbetslöshet, sjukdom, minskad efterfrågan. Visst kan man önska förbättringar. Det kan man alltid och visst är det grupper (framför allt många småföretagare) som drabbas hårt även i Sverige.

Men i fattiga länder är det värre. Jag ska ge några exempel från Honduras eftersom det är ett land jag har viss kunskap om. För det första så är politikerna mer korrupta där än här så fifflar våra politiker med hur man ska räkna antal döda och väljer det som passar den politiska agendan bäst, så är det sju resor värre i Honduras. Här använder man statistiken för att visa att hjälp behövs (skriva upp siffrorna på döda för att öka biståndet). Man använder det för att stoppa protester (karantän). Man hävdar att det finns bättre kapacitet på sjukhusen är det gör (för att hålla folk nöjda). Det kan också få till konsekvens att kommande val skjuts upp eller åtminstone att kampanjande för motståndarna försvåras.

Men för vanligt folk är det värre. Jag har tex en svåger som jobbar med att tvätta bilar. Han får gå ut var femtonde dag och då åker han till jobbet. Han får ingen lön eftersom ingen köper bilar så chefen har råd att betala lön. Men jobbar han inte så går företaget omkull och då han saknar utbildning så är det risk att han inte får ett nytt jobb. Därför jobbar han gratis det han kan. Hur ska familjen få något att äta? Ja iden är att regeringen ska dela ut matpaket (visa hur goda politikerna är). Dessa matpaket kommer i bästa fall en gång i veckan och räcker 1-2 dagar. Självklart gör vi vad vi kan för att hjälpa släkt och vänner att åtminstone få mat för dagen. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

De som har tillstånd att sälja något (tex grönsaker som annars skulle ruttna) måste ha mask men maskerna kan kosta mer än de tjänar på en dag så därför kan de inte byta mask utan eventuellt virus blir kvar på maskerna. Att maskerna dessutom är lindrigt bekväma (milt uttryckt) och gör ont och kliar när de sitter på i timme efter timme i 40-gradig värme gör att den som bär masken ofta kliar, får virus på fingrarna och så vidare. Här vill jag nog ge FHM en eloge för att de vågat peka på att mask inte automatiskt är en lösning för alla i alla situationer.

En god vän är brandman. Han får (ursäkta svenskan) jobba arslet av sig för att så många kollegor är sjuka. För bara några dagar sedan begravde de en kollega som dött i Covid-19. Just det skiljer sig väl kanske inte så mycket från Sverige.

Sjukhusen saknar resurser, bortsett från militärsjukhus som bara militär och politiker får använda. Så situationen är allvarlig.

Även de som inte direkt drabbas, drabbas indirekt. Betyg sätts på distans och många har inte varit ute på flera månader. Men andra, som tex Aileen kan förlora sin utbildning helt på grund av Corona. Då alternativen för fattiga tjejer att tjäna pengar är något begränsade så är studier viktigt. Man kan ge någon mat för dagen men det är bättre att ge dem chansen att tjäna ihop till sin försörjning själv. Därför har jag valt att backa Aileen och hjälpa henne att finansiera sina studier. Det är till gagn inte bara för henne utan för hela landet och regionen.

Vi kan inte bara prata om att det är synd om fattiga som tvingas leva i misär. Vi måste ge alternativ. Vill du också backa Aileen, så gör gärna det. On du hellre stöttar något organisation för fattiga barn eller tex Läkare Utan Gränser är det också bra. Jag föredrar dock att försäkra mig om att 100% når fram. Det gör det när jag skickar pengarna direkt till Aileens mamma som i sin tur betalar skolan.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: