Biden gör skillnad?

Juan Orlando Hernandez (JOH), Honduras president har länge haft rykten omkring sig att ha varit inblandad i narkotikahandel. Det är inte så konstigt. Jag har länge sagt att ingen familj med makt i Centralamerika (förmodligen ingen annanstans i världen heller) har helt rena fingrar. Det är ganska enkelt om vi tar ett presidentval som exempel. Det går inte att vinna utan stöd. Sättet att få stöd är att ge något tillbaks, tex offentliga kontrakt, lagförslag som gynnar den som stödjer en etc. Det är bara aningen mer direkt än när de svenska politikerna köper tex barnfamiljernas röster med att slänga in en extra vecka ledigt mitt i valrörelsen. I Honduras kan de som åker och röstar (på rätt kandidat) få ett mål mat och en slant i handen. Principen är densamma även om det ena röstköpet sker öppet och kallas politik medan det andra röstköpet sker i det fördolda och kallas korruption.

Narkotikapengar genomsyrar en stor del av samhället och då kartellerna är rika och finansierar mer social verksamhet än vissa stater så är det oundvikligt att man inte kan gå för hårt åt dem. För då skulle andra som är beroende av narkotikapengarna tappa sitt stöd.

Att JOH har kopplingar till narkotikamaffian är inte ens hemligt. Hans bror väntar på sin dom i USA och blodsband är väl att betrakta som koppling. Men nu anklagas JOH också öppet av USA för att ha tagit mutor av narkotikakartellerna och på så vis finansierat sin valkampanj. Det lustiga är att det var inte via skickligt kampanjande han återvaldes utan genom att rösträkningen avbröts när han låg under stort och när den återupptogs så hade han gått om. Var och en får dra sina egna slutsatser för numera är det väl farligt att prata om stulna val – även som i det här fallet när det är sant.

Frågan är varför USA anklagar honom för den korruptionen just nu? Min gissning är att det har med maktskiftet i USA att göra så Biden gör skillnad.

Även om JOH har gjort mycket gott för Honduras (tex när det gäller infrastrukturen) så har han också gjort en hel del skada, inte minst för yttrandefrihet och demokrati.

Vad innebär det i praktiken? Förhoppningsvis blir det svårare för JOH att göra som Putin och låta sig omväljas på obestämd tid, för jag betvivlar inte ett ögonblick att han skulle vilja försöka.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: