Bättre att fokusera på det man kan påverka

För några dagar sedan så blev jag ombedd att ge feedback på en text om försäljning. Den viktigaste punkten i min feedback var att fokusera på det man kan påverka. Man kan till exempel styra över hur många gånger man lyfter luren för att ringa någon, men inte över hur många som svarar. 

Samma sak gäller i pokersammanhang. Det viktigaste råd jag gett till de som spelar poker är att inte stirra sig blinda på det ekonomiska utfallet på kort sikt utan på att fatta rätt beslut. Man kan bara styra sina egna handlingar – inte vilka kort som kommer. 

Men även i livet i stort är det klokast att bara lägga energi på det man kan påverka, inte försöka ändra på sånt man inte kan. För många år sedan förlorade jag en vårdnadstvist om min underbara dotter Paulina. Jag insåg att jag kunde välja att gräva ner mig, att stånga huvudet blodigt mot ett rättsväsende som inte förstår skillnaden mellan mammans vilja och barnens bästa och som är gravt diskriminerande mot män. Eller så fick jag välja att gå vidare i livet och fokusera på det jag kan påverka, tex att ha ett bra liv med fru och barn. Även om jag aldrig kommer att glömma Paulina och jag alltid kommer att vänta tills hon är stor nog att söka upp mig (eller hennes mamma inser att hon inte har rätt att låta sin bitterhet mot mig drabba vår dotter) så valde jag att acceptera att jag inte kunde ändra på det faktum att Paulinas föräldrar bodde i olika länder och att den svenska domstol som ansåg sig ha rätt att döma till skilsmässa och gemensam vårdnad bara några månader senare ansåg sig sakna domsrätt. 

Jag har sedan barnsben varit politiskt intresserad och även om jag för många år sedan insåg att det var lika lönlöst att förändra ett politiskt parti genom att bli medlem som att ändra lagen genom att bli åtalad så har jag varit aktiv i den politiska diskussionen på många områden. 

Nu ska jag lyda mitt eget råd och försöka minimera det. Jag kommer inte kunna stoppa min orala diarre helt från att kommentera politiska frågor och jag har fortfarande så många vänner inom olika politiska läger för att kunna hålla mig borta. Jag kommer också att fortsätta med det stöd jag ger till fattiga. Men fokus ska ligga på det jag kan påverka. Jag ska ägna mig mer åt att bli en bättre version av mig själv, än att försöka förändra världen. 

Jag ska jobba vidare med att bli strukturerad för maximal produktivitet när jag ska vara produktiv och maximal mental i det jag gör, både när jag jobbar och när jag är ledig. Även om det är svårt att hålla isär arbete och fritid så handlar det mer om att försöka fokusera på en sak åt gången. Det kräver ett bra system för att hålla koll på alla måsten så att hjärnan vet att spisen är avstängd, att det inte är någonting som måste göras färdigt i dag som jag glömt och att allt jag måste komma ihåg finnas antecknat någonstans. Jag använder OmniFocus som todo-lista och Evernote för övrigt information. Jag använder mig av en variant av Getting Things Done som fungerar för mig och som jag hela tiden förfinar. Jag tillämpar några av idéerna från Fyra Timmars Arbetsvecka för att minimera mitt arbete.

Jag vet att jag är duktig på struktur och är mer produktiv på färre timmar än de flesta. Jag har system som gör att jag inte glömmer saker och att jag undviker att stressa upp mig. Jag fokuserar på att göra det jag måste, det som leder dit jag vill eller det som är kul. Politik tillhör det som är kul. Men det är mycket annat också. 

Det jag delar med mig av framöver kommer att vara mer om hur den som vill kan få ett bättre liv än vad jag tycker politikerna ska göra. De flesta av rikspolitikerna lider ändå av ett för stort väljarförakt för att bry sig om vad väljarna anser. De kallar väljarnas åsikter för populism och manipulerar ger upp vilka frågor som helst bara de kan ta och behålla makten. Därför sk jag lägga fokus på rätt saker framöver. Det jag kan påverka. 

Kanske har du också något du kan frigöra dig från för att få tid till det som är viktigt, leder dig till dina mål eller som ger dig en möjlighet att göra det som är kul. Våga i så fall göra dig av med (eller minska) det. Detta oavsett om det är ett intresse du börjat tröttna på, ett uppdrag som du inte längre tycker är kul eller betalar bra, vänner so mär energitjuvar eller bara såna små vardagliga tidstjuvar som Facebook, alkohol, nyhetsknarkande eller att oroa sig för sånt som du ändå inte kan styra över.

Men var försiktigt så du inte ger upp det som ger dig energi, som du njuter av eller som du tycker är kul. Du ska också se till att du inte ersätter en tidstjuv med något annat. Om du tycker att du slösar bort en för stor del av ditt liv på Netflix och ersätter det med att läsa kioskdeckare istället är kanske inte mycket vunnet – såvida du inte njuter mer av det eller får ut något annat av det. 


Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: