Att sticka ut eller att passa in i karriären

Jag brukar ibland prata om att man måste välja mellan att sticka ut och att passa in. För den som inte känner mig så kan jag tillägga att jag föredrar att sticka ut. Men när det gäller karriären så är det inte så enkelt. Då kan lösningen ofta vara att sticka ut för att passa in.

Det handlar om att kombinera kompetenser för att bli den bästa lösningen för ett företag som ska anställa. Jag ska förklara vad jag menar och som så ofta är det nog enklast med ett exempel. Då utgår jag från mig själv.

Jag är en duktig säljare. Jag har mer än 30 års erfarenhet av försäljning och jag har gång på gång bevisat mitt värde för olika arbetsgivare och uppdragsgivare i olika roller. Men det finns många duktiga säljare. Det finns till och med många duktiga säljare inom programvara eller inom lösningar för IT och finans eller hur man nu väljer att skära tårtan. Då gäller det att ha annan kompetens som också är viktig. Engelska är en bra början. Men att vara duktig IT-säljare med god kunskap i engelska är inte heller särskilt unikt. Det gäller att kunna erbjuda något mer för att vara annorlunda.

I mitt fall så har jag en unik kompetens i att kunna jobba hemifrån, där det inte krävs någon övervakning från en chef. Förvisso är det många småföretagare som kan det. Men de flesta suger när det kommer till försäljning, så kombinationen ger mig en styrka för företag som söker just det.

Sen kan jag lägga till kunskaper i spanska, möjlighet att resa rätt frekvent och erfarenhet av att jobba i internationell miljö med amerikanska chefer, något som inte är helt lätt för den som är uppvuxen med svensk konsensus och jante. Det gör att det finns vissa jobb där ute där jag vet att jag passar bäst och jag kan sätta priset där efter.

Ibland hör jag om folk som söker jobb och jag frågar varför man ska anställa just den personen. Svaret är allt för ofta att ”hen kan göra allt”. Ingen vill anställa den som kan göra allt, så vida det inte är ett litet företag där det krävs att man gör allt och att man är beredd att jobba till lägsta pris för den som kan allt är sällan bra på något.

Mitt råd brukar vara att fundera på vad man är bra på – minst två saker och sen söka jobb som passar för just det. Är man duktig på att skriva och har varit frimärkssamlare sedan barndomen så kanske man ska söka efter jobb som skribent för en frimärkstidning eller om det inte finns kanske till och med starta en webbplats för frimärkssamlare. Finns det inte i Sverige så sök globalt. Idag måste man inte sitta på samma kontor som chefen.

Kan man svetsa och pratar norska, sök jobb som svetsare åt ett norskt bolag med verksamhet i Sverige. Min poäng om det inte framgår är att söka det som passar dig, inte det du kan få.

Vet du, samma tankesätt kan fungera på äktenskapsmarknaden. Istället för att försöka konkurrera med att vara snyggast om du vet att du är halvful och nöja dig med den du kan få, så sök den som gillar det du har, kanske humor, pengar eller ett brinnande intresse för hästar i kombination med att du har en intressant historia, älskar barn eller har en stor…. näsa.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: