Att resa med halva biblioteket

Delar av mitt bibliotek.

Många vill lära barnen att läsa böcker istället för att sitta och pilla på skärmen. Det anses vara ”finare”. Jag hör också många prata om känslan av att läsa en fysisk bok istället för att läsa på skärmen

För några år sedan flyttade jag från Farsta till Täby. Då kastade jag ett fyrsiffrigt antal böcker. Jag insåg att jag besparade mig besväret att packa upp ett tjog flyttlådor om jag kastade dem istället för att ställa dem på flyttlasset. Det är få av de böckerna jag saknar idag. Även om min fysiska bokhylla idag innehåller färre än 100 böcker så har jag åter börjat närma mig ett fyrsiffrigt antal böcker i mitt bibliotek men denna gång i Apples moln. Det betyder att jag – som nu – när jag reser kan ja med mig så stor del av biblioteket jag vill och det i handbagaget. Jag har också tillgång till ett helt bibliotek via Storytel om jag vill läsa något annat. Dessutom är de flesta böckerna ljudböcker så barnen kan lyssna på sagor utan att jag behöver läsa för dem.

Förvisso finns det vissa böcker tex Getting Things Done som jag betalt för flera gånger. Den har jag köpt i pappersform på engelska och svenska, samt digitalt på bägge språken (för att få med uppdateringar). Men så är den boken också värd mångfalt vad jag investerat i den.

Men visst ska man ibland ha böcker i pappersformat. Det är perfekt för semestern att ha några pocket man kan lämna när man läst dem, där man inte bryr sig så mycket om någon snor den från solstolen medan man badar. En iPad är lite för dyr för det.

Å andra sidan har jag tillgång till mina böcker från telefonen också så när jag sitter på bussen eller toaletten eller på krogen så har jag nästan hela biblioteket i telefonen också. Så läste jag det mesta av Puma Swedes memoarer under en resa i Spanien.

Tyvärr har jag sedan barnen föddes blivit sämre på att läsa böcker. Nu läser jag kanske ett par böcker i månaden, i huvudsak när jag reser. Det känns inte alltid meningsfullt att börja läsa när man vet att man inte ens hinner en halv sida innan man måste besvara ”pappa” någonstans ifrån.

Nu är barnen större så jag kan läsa mer ostört och därför ska jag minska min tid i sociala media och med nyhetsknarkande för att återgå till att läsa mer böcker – även om det är digitalt.

Så nu har jag skrivit färdigt och återgår till boken jag håller på med. Fördelen med iPad är ju att den inte bara är ett bibliotek. Den är också verktyg för bloggande – även utan internetuppkoppling. Men då måste jag spara de skrivna tills jag är med uppkoppling igen.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: