Att jobba hemifrån är inte att vara ledig

Jag har i huvudsak jobbat hemifrån de senaste ca 6 åren. Förvisso har jag nycklarna till två kontor, ett vid Stureplan och ett i Naperville utanför Chicago, men jag är sällan där. Mina kunder är utspridda över Europa och kollegorna över hela klotet så varför ska jag åka till ett kontor där ingen av de jag samarbetar med är?

Jag ser att det här blir allt vanligare att jobba hemifrån i ett internationellt perspektiv men ännu inte så vanligt i Sverige. Varför vet jag inte. En orsak kan vara att många tycks tro att är man hemma är man ledig.

Bara för att jag jobbar hemifrån kan jag inte gå ut och golfa, eller ligga och bakissova. Jag har jobb att göra oavsett var jag är. Jag minns att farsan en gång berättade om besökare som inte förstod att han måste jobba när han var hemma men förstod nog inte riktigt. Då trodde jag nog mest att han var folkskygg. Men nu förstår jag bättre.

Lika viktigt som det är att kunna fokusera på jobb när man ska jobba så är det att kunna stänga av jobb när man ska vara ledig. Har man chefer och kollegor i tex England eller USA som har kontorstid när vi har stängt för dagen så kan det vara viktigt att kunna låta bli att svara. Vissa hävdar att man inte ens ska läsa mail. Det är naturligtvis upp till var och en men jag läser mail, dock svarar jag sällan förrän dagen efter. Skälet är att jag vill kunna agera om det är något viktigt och viktigt för mig är kundrelaterat, inte att få en rapport klar i tid. Jag vet ju att om jag får svar på en fråga och jag har en följdfråga så kan det dröja ända tills nästa eftermiddag innan de vaknar i USA igen. Då kan det vara bättre att kunna ställa följdfrågan direkt om det är viktigt.

Jag vet också duktiga yrkesmänniskor (tänker främst på säljare) som inte klarar att jobba hemifrån. De klarar inte av att förstå när det är arbete och när det inte är arbete. Jag vet också de som blivit utbrända av att inte kunna koppla bort jobbet. Det är en konst att jobba hemifrån. Men om man behärskar den konsten så är det en stor fördel – i alla fall för mig.

Jag är oftast hemma när ungarna går till skolan, eller när de kommer hem. Jag kan klippa mig eller göra vissa andra ärenden när det inte är någon kö och även om jag måste ta några samtal eller göra annat jobb på kvällarna ibland så kan jag oftast styra det tills när ungarna har somnat. Totalt jobbar jag en bit över 40 timmar men å andra sidan så spar jag ju 10 timmar i veckan på att slippa åka in till kontoret varje dag så den totala tidsåtgången är nog ingen större skillnad. Och friheten gör att det är värt det även om jag ibland sticker hemifrån vid 04:00 och kommer hem efter midnatt efter kundmöten som inte kunnat göras på lämpligt sätt över telefon.

Jobbmässigt så är den stora fördelen med att jobba hemifrån att man inte blir störd lika ofta som på en arbetsplats. Nackdelen är väl att man missar mycket informell information och att man kan bli lite uttråkad av att se samma fyra väggar för länge.

Jag inser att även om det passar mig att jobba hemifrån så passar det inte alla.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: