Är julen slut nu?

Jag läser en massa inlägg på Fejjan och nu också i skvallerpressen om att man inte skulle få säga jul längre. Förutom att det är absurt så är det så enkelt att kolla fakta.

Ett påstående var att IKEA döpt om julfest till Vinterfest. Med samma resonemang får man inte säga bokhylla heller. Var är upprördheten? IKEAs bokhylla heter Billy, deras plastsked heter Gnarp och de har en serie där julgranen ingår som heter Vinterfest. Svårare än så är det inte.

Den som tror att IKEA tagit bort julen kan enkelt söka på IKEAS hemsida, eller om det är för svårt, följ länken. Om du ändå inte orkar så kan jag tala om att man får träff på 551 produkter och 23 artiklar – de flesta heter varken vinter* eller jul*.

Ett annat påstående var att Apotekarnes julmust bytt namn till vintermust. Enligt Carlsberg så är det två olika drycker. Jag har ingen aning, men en snabb sökning visar att Apotekarnes julmust finns i alla fall kvar på Carlsbergs hemsida. Carlsberg äger ju Apoterkarnes så de borde ju veta om produkten finns kvar.

Förmodligen är det likadant med en massa andra påståenden. Ett tips innan du går i taket är att göra en snabb sökning och se om det verkar stämma. Ja så vida du inte gillar att vara förbannad förstås, i så fall kan du bara gå in i Kryappen, förnya receptet på blodtryckssänkande och fortsätta vara upprörd över ingenting.

En annan sak som jag dock funderar över, varför heter det vinterdäck och inte julhjul. Julhjul skulle vara ett så mycket lämpligare namn, så vill du värna hjulen bli inte upprörd över vad granar och must heter, slå ett slag för julhjulen istället.

Saknar du ämnen att bli upprörd över, se denna härliga guide till Juldebatten som jag hittade på Fejjan.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: