Är du för alla människors lika värde?

För att svara på den frågan måste man börja med att definiera vad är ”lika värde” och för vem.

Jag har alltid hävdat att jag är för alla människors lika värde. Det sitter i ryggmärgen på något vis. Men en dag började jag fundera på hur man skulle definiera ”alla människors lika värde”. Menar jag att alla är lika mycket värda för mig? I så fall är jag inte för det. Mina barn är mer värda än random unge på gatan.

Jag kan tänka mig att ha sex med kvinnor (biologiska, vad någon definierar sig som skiter jag i) men inte med män. Där gör jag också skillnad på folk. Jag tycker vissa är snyggare än andra och här spelar även hudfärg in, inte så att vissa nyanser gör att alla som har den är fula men vissa nyanser är snyggare än andra. Jag tror tex aldrig att jag haft en blek flickvän och jag attraheras mer av mörkt hår än av ljust. Bruna ögon är snyggare än blå, så nä rent estetiskt tycker jag inte alla har samma ”värde” heller.

Alla är definitivt inte lika starka, lika smarta, kan jobba lika bra eller bidra i lika hög grad till samhället. Hur kan jag då säga att jag är för alla människors lika värde?

Men jag har alltid menat att alla ska vara lika inför lagen. Det är ju en annan princip jag tror på. Kan man då säga att man är för alla människors lika värde? Jag är ju för att lagen faktiskt skiljer på svenska medborgare från utländska (svenskar kan inte dömas till utvisning), att man tar hänsyn till ålder (tvååringar kan inte dömas för något) även om jag är emot straffrabatter baserat på ålder eller att man har strikta åldersgränser som gör att kriminella gäng kan utnyttja 14-åringar för att begå brott utan risk eller att en artonåring som mördar får lägre straff än en 40-årig mördare. För offret är ju skadan densamma oavsett gärningsmannens ålder.

Kanske jag kan hävda att jag är för alla människors lika värde baserat på att alla offer är lika mycket värda. Ja det tycker jag nog. Jag är ju för att man ska avskaffa regler som tex gör att det är skillnad på att spotta på en polis eller på random kille på gatan. Jag vill också avskaffa regler som tex gör hatbrott värre än andra grova brott om man lyckas bevisa vad uppsåtet är. Om någon hoppar på mig för att de tycker jag är blond, för att jag är man, för att jag är medelålders eller för att de tror jag är bög spelar ingen roll. Det gör lika ont oavsett vad uppsåtet var. I bästa fall dock gör det mest ont på angriparen. Ja jag är för likhet mellan brottsoffer. Alla är värda samma skydd, men räcker det för att säga att man är för alla människors lika värde? Kan det finnas aspekter jag inte tänkt på som gör att vissa brottsoffer är mer värda än andra? Kanske, även om jag inte kommer på dem nu.

När det gäller samhällets omsorg om människorna då? Jag tycker den som bor i en kommun ska ha andra rättigheter än de som inte bor där – och skyldigheter. Betyder det att jag gör skillnad på människors värde? Jag tycker att medborgare ska ha andra rättigheter och skyldigheter än icke medborgare. Jag tycker att man baserat på ålder (dock ej kön) ska ha olika rättigheter och skyldigheter. Här är jag mer för lika värde än de riksdagsparter vars inställning jag känner till, för de vill ofta koppla rättigheter till kön i några avseenden. Jag vill att staten ska behandla människor mer lika än så.

Vidare så tycker jag vi tex ska ha viss service som är förbehållna de som lagligt bor i Sverige och betalar skatt här. Det kan handla om socialförsäkringar tex. Vi kan inte tex ge hela världen pension som betalas av de som arbetar i Sverige. Det finns inte en chans att det ska fungera. Kan man då säga att man är för alla människors lika värde om man anser att pension ska vara baserat på var du växt upp och arbetat? Kanske om man säger att man tycker alla länder borde ha liknande system. Men jag är tveksam.

Om det nu är så att människor av en grupp (tex kön eller hudnyans) är underrepresenterade i tex beslutande position, ska inte samhället då göra något för att ändra på det, även om det drabbar individer gav överrepresenterad grupp? Om man på samma sätt då ser att en grupp är överrepresenterad i negativt avseende (tex fängelser eller självmordsfrekvens) ska då samhället göra något även i detta fall för att utjämna statistiken? Kanske, men gör man det så gör man än en gång avsteg från alla människors lika värde. Om man gör det lättare för tex kvinnor än män att få starta-eget-bidrag eftersom fler män än kvinnor driver företag så behandlar man män och kvinnor olika, dvs tilldelar dem olika värde. Är det nödvändigtvis fel?

Jag är för att alla människor ska få en chans att leva sina liv som de vill och utvecklas på sina egna villkor, men där den enes frihet aldrig får inskränka den andres. Detta även om vissa behöver mer hjälp än andra för att få likvärdiga villkor. Men räcker det för att vara för alla människors lika värde? Kanske, om man för ett ögonblick blundar för att det alltid blir svåra avvägningar där den enes intressen måste vägas mot den andres och man då måste välja sida.

Sammanfattningsvis är jag mer för människors lika värde än något politiskt parti jag känner till. I alla fall om man säger likhet inför lagen och samhällets institutioner. Men jag kan inte oreserverat säga att jag är för alla människors lika värde utan att först ha hittat en definition som håller.

Är du för alla människors lika värde? Enligt vilken definition?

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: