Alla med inkomst kan spara pengar

Det tog mig över 40 år av mitt liv att förstå att hur mycket man än tjänar så kan man alltid göra av med hela lönen. Den dagen kommer aldrig där man helt plötsligt saknar fantasi att göra av med pengarna man tjänar – om man inte bestämmer sig för att sätta sparandet först.

Vad har Michael Jacksson, Will Smith, Mike Tyson, 50 Cent, Lady Gaga och Donald Trump gemensamt? De har alla blivit bankrutta. Även om vi inte har begreppet bankrutt i Sverige så kan vi hitta massor av svenskar med höga löner som råkat ut för ungefär samma sak. De har haft skulder upp över öronen.

Innan jag fick barn kunde jag anse att det var bästa sättet att komma vinnande från livet, att dö med skulder. Det var ju ett sätt att veta att man haft mer kul än att man slitit ihop till något man inte fick någon glädje av.

Så om man aldrig kan tjäna tillräckligt mycket pengar för att det automatiskt ska bli pengar över, hur ska man då göra för att kunna spara. Det är enkelt. Börja spara så snart du har en inkomst.

Det sägs internationellt att vi skulle behöva spara ca 15-20% av vår inkomst för att trygga en värdig pension. Du kanske tror det inte gäller dig för att du litar på politikerna i Sverige. Grattis – om du får rätt. Men vågar du chansa? Räcker den pension politikerna lovar dig? Kanske vågar du tro på att du får en del. Kanske behöver du bara spara 10%. Kanske 5%. Allt sparande är bättre än inget sparande. Valet är ditt. Jag föredrar att se om mitt eget hus istället för att förlita mig på att andra ska göra det.

Se sparandet som en skatt eller som din mest nödvändiga kostnad. Det får gärna dras med automatik. Har du inkomst så har du möjlighet att spara. Någon kanske invänder att det går inte när man bara får ut 18000 i månaden. Men se dig omkring. Det finns de som bara får ut 15000 i månaden. Hur klarar de sig? Låtsas att du är en av dem. Om du är en av dem, fundera på hur de som bara får ut 12000 i månaden klarar sig. Och så vidare. Jag känner människor som kan försörja en hel familj på mindre än en svensk tusenlapp per person och månad. Förvisso i ett billigare land än Sverige men ändå. Då har de varken nästan gratis sjukvård eller fria skoltransporter, så allt är inte billigare. Hur klarar de sig. De måste. Låtsas att du också måste.

Jag ska återkomma om hur de flesta kan spara pengar inom kort. Nu tänkte jag avsluta med en god nyhet. Du sparar förmodligen redan en del utan att tänka på det. Sätt dig och räkna samman ditt sparande enligt nedanstående:

  1. Regelbundet sparande om du har något.
  2. Amorteringar på lån (ink studieskulder)
  3. Tjänstepension. Här räknar jag bara 70% eftersom det ska beskattas den dag jag tar ut det.
  4. Premiepension. Den har alla som har inkomst av tjänst och även här räknar jag 70%.

Pensionen kan du hitta med hjälp av bank-ID på Min pension. Där kan du också hitta privata pensionssparanden och än en gång, räkna bara 70% om du vill kunna kombinera med pengar du redan skattat för.

Se där. Du har redan ett sparande. Nu gäller det att öka på det. Inom kort återkommer jag med sparanden som kan vara värda att fundera på. Alla som har en inkomst kan spara. Inte ens de med högst inkomst får pengar över om de inte bestämmer sig för det. Tänk själv på när du senast fick en löneförhöjning? Blev det pengar över? Förmodligen inte om du inte i grunden är en sparsam person. Men visst det är kanske lite lättare att hitta utrymme att spara för den som har hög inkomst.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: