Åldersnoja i låglönelandet

gammal-kvinnaSvensk åldersnoja

Det är några år sedan en god vän till mig berättade att han blivit nekad ett jobb för att han var för gammal. Han var vid det tillfället inte ens 40 fyllda. Tyvärr är vi extremt åldersfixerade i Sverige. Det går knappt att se en tidningsartikel utan att det står tex ”den artonårige mannen och den nittonåriga flickan” eller något sådant. Det diskuteras hur stor ålderskillnad som är ok i ett förhållande, vid vilken ålder man ska gå i pension etc. Varje gång du ska handla så är du indirekt tvungen att uppge din ålder. Är det inte för kundklubben som det krävs personnummer, så är det för att butiken vill visa sig duktig och kräva legitimation av alla som köper snus/lättöl etc. Men vi har också barer och klubbar som riktar sig till bara en viss åldersgrupp och nästan ingenstans där det serveras alkohol och erbjuds fest är barnen välkomna.

I Honduras, där jag bodde några år var jag på flera födelsedagstillställningar där ingen verkade veta hur mycket jubilaren fyllde. Som svensk frågade jag några gånger men ingen verkade veta, eller ens bry sig.

Internationella uppdrag

Jag har haft några uppdrag i internationell miljö på sistone och visst har jag sett ålderssegregerade miljöer även utomlands. Tittar man på gruppen programmerare i Kiev så är det svårt att hitta någon som är 50+.

Men pratar man om försäljning inom ekonomi och IT så ser det annorlunda ut. Jag har kollegor i seniora roller som fått jobb efter att ha fyllt 60, i något fall tror jag tom en kille blivit rekryterade efter 65. Det är en så skön känsla att kliva in i en arbetsmiljö där man hittar både de som är 20-någonting och de som är 60-någonting. Där människor är i olika delar av sin karriär. Där inte alla förutsätts passa in i samma mall. Man får vara olika, och det ses till och med som en tillgång.

Jobba utomlands istället

Jag vet inte varför vi måste vara så åldersfixerade i Sverige. Jag tror personnummer och kontrollfetichism är två skäl. Men på svenska vill till och med stavningsprogrammet vill byta ut senioritet mot senilitet. Inte konstigt att det blir fel. Det viktigaste är inte varför utan vad man kan göra åt det. Om du vill komma undan åldersnojan, eller är trött på åldersdiskriminering, så sök dig utomlands. Där uppskattas senioritet mycket bättre än i Sverige.

Faktum är att många arbetsgivare uppskattar arbetstagare som har de hektiska ungdomsåren bakom sig, som är trygga i sig själv och som inte kommer att lära dem nymodigheter som VAB och ledigt för friskvård. De ser arbetsnärvaro som något positivt och dessutom betalar de ofta bättre än arbetsgivarna i låglönelandet Sverige.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: