2 kilo på 8 år – vad betyder det?

Jag råkade hitta ett gammalt dokument där jag noterade mått och vikt för åtta år sedan. Det visade sig att jag gått upp två kilo på åtta år. Första tanken är att det var inte bra – även om det inte heller är någon katastrof.

Men sen inser jag att midjemåttet är det samma. Då kan man tänk att jag var fet redan då. Eller så kan man tänka att då måste ju de här två kilona ligga någon annanstans. Jag fortsatte genomgången av måtten och insåg att nästan allt var samma, men jag har lagt på mig omkrets runt överarmar och bröstkorg. Det är inte fett utan muskler. Så i slutänden kan jag glädjas åt de två kilon jag gått upp.

Varför berättar jag då detta? Vad kan man lära sig? Jo jag vill peka på två saker.

Du väljer om du vill bli kränkt

Det ena är att man väljer hur man vill tolka information. Jag väljer om jag vill tycka att jag var fet redan då eller om jag vill glädjas åt att midjemåttet inte ökar. Man väljer om man vill se glaset som halvfullt eller halvtomt. Väljer man att vara mer positiv så har man kanske lika ofta rätt som den som väljer att vara negativ men man har roligare och mår bättre. Dessutom slipper man känna sig kränkt – av vågen i mitt fall.

Vikten av data management

Det andra skälet är att man ska vara medveten om vilken data man jobbar med. Många tittar bara på vikten och bedömer om man blivit fetare eller smalare utifrån det. Ibland kanske det inte räcker. Så är det med annan data också. Det här är ett väldigt enkelt exempel på att man måste veta något om den data man jobbar med. Är den korrekt? Ja jag litar på att jag skrivit rätt i mitt eget dokument. Är den relevant? Kanske, det är en indikator. Finns det bättre data? Ja, mått istället för vikt.

På samma sätt måste analytiker på företag tänka, fast i tusentalet större skala där det många gånger är en person som samlar in data, en annan gör analysen och en tredje fattar beslut baserat på detta. Fattar ni hur fel det kan gå om man inte har koll på vilken data man jobbar med, vad den betyder, var den kommer ifrån, vem som är ansvarig och så vidare. Data Management och Data Governance är extremt viktigt för alla som är beroende av information, för data är just information. Och vilka är då beroende av information – jo vi alla.

Kommentera gärna om du har något att tillägga.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: